При огромен интерес премина срещата дискусия с представители на средните

...
</TD
>При огромен интерес премина срещата дискусия с представители на средните
Коментари Харесай

Пловдивски университет обяви датата за кандидатстудентския изпит

При голям интерес мина срещата полемика с представители на междинните учебни заведения и професионални гимназии от страната, на която Университетът по хранителни технологии беше хазаин. Зала " Хоризонт “ едвам побра гостите - шефове, учители и възпитаници.

Тя беше открита от ректора проф. доктор Пламен Моллов, който съобщи насладата си от препълнената зала " Хоризонт “ и увери присъстващите, че опциите за реализация на приключилите УХТ са отлични.

Тази година УХТ отбелязва 2 значими годишнини – 70 година от основаване на ВИХВП и 20 година от неговото превръщане в университет, означи в презентацията си гл. ас. доктор Рада Динкова-Хаджийски. След като показа в резюме историята на висшето учебно заведение, тя означи, че 90% от приключилите стартират незабавно работа, 82% - са по специалността си, а 28% практикуват още по време на следването си.

И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, приемният изпит е на 18-и. Втората стартира на 30 май, като изпитът е на 3 юни. Документи за постоянния изпит на 1 юли ще се одобряват сред 13 и 30 юни. Трите класирания и записвания на признатите студенти са сред 4 и 19 юли.

Зам.-ректорът доцент Христо Спасов разясни, че с изключение на с изпити, с оценките от матурите и от наложителния държавен изпит за придобиване на професионална подготовка в професионалните гимназии, учениците имат опция да се борят за класиране в УХТ, в случай че се показват добре на една от двете форми на взаимна активност сред университета и учебните заведения:

- Националният училищен конкурс " Млад откривател 2023 “;

- Състезания за възпитаници, станали към този момент обичайни.

В момента УХТ е уредник на най-големия училищен конкурс и въпреки че тази година ще се организира единствено за повторно, присъединяване в него са декларирали 67 тима, уточни доцент доктор Десислава Вангелова. Тя означи, че през 2022 година те са били едвам 25. Темите в този момент са свързани главно с нововъведенията, обичайните български храни и нашите празници. Освен парични награди спечелилите в него ще получат и документи, които се приравняват на оценка от кандидатстудентски изпит, с която могат да вземат участие в класирането за банкет на студенти в УХТ. Това е супер!, възкликнаха възпитаници в залата. Традиционният Ден на отворени порти в УХТ ще се организира, когато е финалът на Националния конкурс – на 28 април. Доц. Вангелова издаде, че тогава бъдещите студенти ще бъдат посрещнати с доста изненади.

Голям интерес измежду присъстващите провокираха и " Изнесените уроци в УХТ “, които гл. ас Ивелина Иванова презентира. Учители по биология, химия и физика могат да създават на практика уроци в лабораториите на университета. Това дава опция на учениците на практика да осмислят теоретичните познания от учебно заведение и да образуват интерес към пробната просвета, сподели тя.

Възпитаниците на профилираните гимназии могат да организират образователна процедура в индустриалните бази на университета, която подкрепя акомодацията им към действителното произвеждане.

Във втория модул зам.-ректорът доцент Атанаска Тенева срещна учителите с работата на Центъра за повишение на квалификацията в УХТ, който дава късмет за образование през целия живот, както и по поръчки на потребителите. На първо място тя уточни, че тук преподавателите без педагогическа дееспособност биха могли да я придобият. Поне двама учители пазят всяка година докторска степен, сподели тя. Доц. Спасов посочи, че докторантурите като се изключи че покачват квалификацията, дават опция за кариерно развиване на учителите. Той показа богата гама от стратегии, като разясни, че те могат да се организират в постоянна, задочна и свободна форма по държавна поръчка или против възнаграждение.

Учители предложиха най-малко веднъж в годината УХТ да провежда за тях курсове в разнообразни сфери – кетъринг, сомелиерство, дегустации, които са им освен потребни, само че и забавни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР