През третото тримесечие на 2022г. активността на пазара на недвижими

...
</TD
>През третото тримесечие на 2022г. активността на пазара на недвижими
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на цените на имотите в Пловдив, търсенето е повече от предлагането

През третото тримесечие на 2022г. интензивността на пазара на недвижими парцели у нас стартира да понижава с леки темпове. До края на годината упованията са цените на жилищата да понижат темпа на напредък, само че вероятността да има спадове е незначителна, защото има дефицит на предложение, изключително в столицата. От решаващо значение за пазара е страната да се оправи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова рецесии, както и със сериозната инфлация, сочи разбор на агенцията за недвижими парцели ARCO REAL ESTATE.

Въпреки това предвижданията на специалистите са, че броят на покупко-продажбите от второто тримесечие ще се резервира или ще бъде с незабележителни спадове. За момента спадове са регистрирани на доста малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се регистрира растеж в броя на покупко-продажбите с 20% за първата половина на годината по отношение на същия интервал на миналата, която беше най-силната за последните 12 години. В София растежът е по-малък, само че все пак към момента е 4%.

Българите понижиха покупките на парцели, като повода са високата инфлация, която изпреварва растежа на приходите, както и упованията за повишаване на лихвите по ипотеките, регистрират още специалистите. Според специалистите в сектора съществено терзание би било, в случай че растежът на цените на жилищата стартира да надвишава този на приходите на хората, което би направило пазара на недвижими парцели недосегаем за огромна част от популацията. По данни на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2022 година цените на жилищата са нарастнали с към 8%, което към момента не надвишава повишението на приходите в България.

По предварителни данни на Национален статистически институт към месец август 2022 година въведените в употреба новопостроени жилищни здания общо за страната са 1128. За София (столица) са 165, за Пловдив – 163, Варна – 125 и Бургас – 138. Въведените в употреба новопостроени жилища общо за страната са 3826, като в София (столица) броя е 1026, в Пловдив са 533, Варна – 530, а Бургас – 472.

Цените на парцелите в Пловдив започнаха да догонват тези в София, като междинните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психическата граница от 1000 евро/кв.м. От предходната година до момента цените на жилищата в града са се повишили с сред 10 и 15%. Както и в столицата, по този начин и тук, превес има търсенето за сметка на лимитираното предложение. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се натъртва на кварталите с по-ниски цени, които сега се развиват интензивно. Търсят се двустайни и тристайни жилища, като цените се движат в необятен диапазон, според от това дали жилищата са приключени и къде тъкмо се намират. Предпочитаните квартали в града остават " Тракия “, " Западен “, " Смирненски “, " Каменица “.

Най-активно е предлагането в регионите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 – 1200 евро/кв.м), регион " Централен " (1200 – 1500 евро/кв.м), Кършияка (1000 – 1200 евро/кв.м). Продължават да се търсят къщи наоколо до Пловдив. Клиентите търсят по едно и също време успокоение и опция за отдалечена работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, само че купувачите се оглеждат за парцели и в по-равнинните местности, наоколо до индустриалните зони на града.

Цените на тристайните жилища вървят от 120 000 до 380 000 евро, а в елементи на столицата като съвършен център  могат да доближат и да надвишават половин милион евро. Факторите, които въздействат, са положението на парцела, регионът, в който се намира и т. н. Към парцелите могат да се оферират гаражи или паркоместа, които в допълнение може да го оскъпят. Най-активно е търсенето на жилища в кварталите " Манастирски ливади “, " Витоша “, " Младост 4 “, " Студентски град “, " Малинова котловина “, " Кръстова вада “. Интерес в търсенето се регистрира още и в регионите " Бъкстон “ и " Павлово “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР