Позиция на УМБАЛ Свети Георги:Във връзка с материал на Нова

...
</TD
>Позиция на УМБАЛ Свети Георги:Във връзка с материал на Нова
Коментари Харесай

УМБАЛ Св. Георги: Стойността на вложените медицински изделия не се заплаща от НЗОК

Позиция на УМБАЛ " Свети Георги ":

" Във връзка с материал на Нова телевизия, озаглавен " Поискаха няколко хиляди лв. за интервенция на мъжа, затиснат от паднало дърво в Пловдив “, в който материал се подчертава върху сумата, заплатена от околните на пациента за извършено по неотложност лекуване в УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив, обръщаме внимание, че с показания материал се цели само привличането на вниманието на аудиторията и сензация, а не меродавност на информацията.

Журналистическата нравственос изисква с изключение на всичко друго, и даването на точна и тествана информация, отбягване на предумишлено скриване или изкривяване на обстоятелства, както и инспекция на информацията преди нейното издание, с оглед обективност и безпристрастност при представянето на случая. Становище на лечебното заведение не е потърсено преди излъчването на материала, като видно от заглавието, информацията е показана подвеждащо.

Пациентът е признат по неотложност в Отделение по смешна медицина – Звено " Ортопедия и травматология “ при УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив в 13:10 часа на 28.03.2023 година с политравми на горен десен и низък ляв крак. Поради тежестта на контузиите на пациента, се е наложило осъществяването на оперативна намеса, при която са вложени медицински произведения, както следва:

1. Заключваща табуларна плака 1/3 – 3.5 мм., на стойност 1000,00 лева ;

2. Заключващи винтове, самонарезни – 3.5 мм., на стойност 170,00 лева.;

3. Заключваща плака за дистална тибия L/B, лява – 3.5 мм., на стойност 1500,00лв. и

4. Проксимален бедрен антиротационен гвоздей, на стойност 1800,00 лева

Стойността на вложените медицински произведения не се заплаща от Националната здравно-осигурителна каса, без значение от това дали пациентът е здравноосигурен или здравнонеосигурен. Нормативната уредба планува тези произведения да се заплащат от пациента.

На пациента е разяснена нуждата от вложение на медицинските произведения, за което той е подписал декларация за осведомено единодушие, като му е разяснено, че същите не се заплащат от бюджета на НЗОК. Изделията са декларирани посредством Болнична аптека на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив по планувания ред за заявяване, разпределяне и отчитане на медицински произведения, влагани при лекуването на пациенти.

Операцията на пациента е осъществена след професионална преценка на опциите и положението на пациента от лекуващия го доктор, уточняване на реда на възнаграждение на здравното произведение и произхода му, съответно оформяне на здравната документи и показано категорично единодушие от страна на пациента за вложение на съответните медицински произведения, разказани по тип, модел и производител.

Медицинските произведения са заплатени на касата на лечебното заведение, за което има издадени разходооправдателни документи – фактура № 1400049019 и фактура № 1400049021 от 28.03.2023 година

Ролята на медиите във образуването на публичното мнение обуславя отговорността, която има всеки публицист при представянето на справедлива, достоверна и тествана информация ", показват от УМБАЛ " Свети Георги ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР