Потокът бежанци от Украйна се увеличава заради обстрелването в Одеса,

...
</TD
>Потокът бежанци от Украйна се увеличава заради обстрелването в Одеса,
Коментари Харесай

Наталия Еллис обясни защо украинците се насочват към морето ни

Потокът бежанци от Украйна се усилва поради обстрелването в Одеса, Кривой рог и други градове, разгласи пред камерата на Plovdiv24.bg Наталия Еллис, председател на фондация  " Юкрейн съпорт енд реновейшън ". Тя взе участие в междуведомствена среща с представители на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България в община Пловдив.

Увеличаване на потока от деца и майки изисква и нови дейности от приемащата страна. Еллис описа, че се вършат поправки на нови пространства за идващите хора, които би трябвало да бъдат настанени и да получат поддръжка първите няколко месеца.

" Пловдив, с помощта на такава огромна поддръжка от общината, бизнеса, неправителствени организации и самите пловдивчани, става център за старт и поддръжка на всички бежанци, които бягат от войната " - разяснява Наталия Еллис.

Украинците се насочват към Черноморието, защото там могат неотложно да си намерят работа, а в това време децата да стоят един-два месеца на отмора, да не чуват гърмежи и сирени. 

Заместник-кметът заяви, че в Пловдив и региона има 10 000 украинци. Голяма част от тях към този момент се осъществят на пазара на труда и са поели своята прехрана, което демонстрира, че моделът на интеграция на бежанците тук е доста добре развъртян. В детските градини и учебни заведения са признати малко над 400 деца, а до началото на новата академична година евентуално ще се позволи казусът със студентските такси на украинските бежанци в българските университети.

В срещата взе участие съветникът по координацията сред организациите на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации Хайонг Ким. " България е част от районния проект за отговор на обстановката в Украйна. От Върховният комисариат сме тук, с цел да подкрепим напъните ѝ, защото до момента тя се оправя добре със обстановката ", съобщи тя.

Повече гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР