Полицията в Пловдив започва проверка на оръжейните магазини за спазването

...
</TD
>Полицията в Пловдив започва проверка на оръжейните магазини за спазването
Коментари Харесай

Стрелбата на учениците в Пловдив е била хаотична, един от тях сам си е купил оръжието

Полицията в Пловдив стартира инспекция на оръжейните магазини за спазването на регламента за продажба на оръжия. Това заяви на брифинг старши комисар Васил Костадинов, шеф на ОД на МВР-Пловдив във връзка случая със пукотевица по рейс от малолетни лица, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Костадинов изясни, че пневматичните револвери, с каквито е било стреляно, попадат отвън категорията на огнестрелни оръжия и не подлежат на регистрационен режим. Обаче, не се изключва възможността такъв вид оръжия да послужат за осъществяване на опасни деяния и в следствие да се стигне до човешка покруса.

Около 50 метра е дистанцията, от което децата са стреляли по случайни цели, от 6-я етаж на постройка в Пловдив. Стрелбата е била безредна, в следствие от което има и потърпевши две лица, с изключение на счупеното обзорно стъкло на рейс на градския превоз.

" От това разстояние, попадайки в око, сачмите, които са железни, биха могли да доведат до цялостна загуба на зрение. И по тази причина е доста значимо да заявим нашата твърда решителност по отношение на контрола, относно продажбата на такива оръжия ", сподели старши комисар Костадинов.

Едно от оръжия е било закупено в наличието на родител, само че при втория случай оръжието е било продадено на малолетно лице. Ето за какво по отношение на оръжейния магазин, който е продал оръжие на малолетно лице, ще се вземат съответните ограничения и ще му бъде наложено и административно наказване. 

Ще бъде осъществена и инспекция на продаването на подобен вид оръжия по всички оръжейни магазини в областта от началото на годината. Ще се наблюдава дали продаваните, които подлежат на регистрация, са вписани, както и тези, които не подлежат на регистрация, дали са продавани на лица, ненавършили 18 години. 

" В съответния случай децата не дават обяснения защо са го създали. Те нямат други такива прояви, не са регистрирани в Детска педагогическа стая. Юношеската възраст допуска избран тип прочувствени състояния и потребности ", сподели Костадинов.

Но това не значи, че родителите би трябвало да задоволяват понякога неразумни и голословни стремежи с такава форма за изява и опция за осъществяване на рискови действия. 

" Следва да се подходи отговорно към казуса ", сподели още Костадинов и прикани и другите институция към това. Според него, очевидно това се постанова като мода сред подрастващите.

" Ние ще започнем провеждането на разяснителни беседи в учебните заведения по отношение на огнестрелните оръжия и безразборното им прилагане, както и за следствията, до които води това, за по-голяма осведоменост ", добави шефът на полицията.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР