По случай празника на Пловдив и Съединението на България председателят

...
</TD
>По случай празника на Пловдив и Съединението на България председателят
Коментари Харесай

Александър Държиков: Дълбок поклон пред хилядите герои, осъществили Съединението на България!

По случай празника на Пловдив и Съединението на България ръководителят на Общинския съвет насочи следния привет към пловдивчани:

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от светлите дати в българската история – знак на единението ни като народ и религия в личните сили. Ден, в който българският народ като един раздра оковите на Берлинския контракт, обрекъл ни на принудително разделяне. Не е инцидентен и фактът, че точно Пловдив бе достойната сцена на този невиждан акт. Тук биеше най-силно националният пулс още от времето на църковните битки. Тук бе неизцерим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание. Тук концепцията за обединяване откри плодородна почва и безгранична храброст да бъде осъществено родолюбивото дело.

Нашите предшественици демонстрираха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството и оставяйки настрани своето персонално благоденствие. Те бяха водени само и единствено от концепцията за национално обединяване, доказвайки по безапелационен метод, че съединението прави силата.

Цял един народ застана като един и отбрани своето изконно право за обединяване, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 138 години нашите предшественици имаха вяра, че сами държат ориста на Отечеството си. Тази религия ги водеше по пътя на това родолюбиво дело, с което те сложиха заслужен венец на възрожденския порив на генерации българи за независимост и обединяване на Отечеството.

Изтеклите 138 години трансформираха нас и нашата Родина, само че в никакъв случай не заличиха този възвишен акт от родовата ни памет. Длъжни сме да помним саможертвата на прадедите ни и техния героизъм и да го предаваме на бъдещите генерации.

Дълбок реверанс пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

инж.

Председател на Общински съвет Пловдив
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР