По-рано днес в Постоянната експозиция на Градска художествена галерия -

...
</TD
>По-рано днес в Постоянната експозиция на Градска художествена галерия -
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще радва посетителите на ГХГ - Пловдив

По-рано през днешния ден в Постоянната експозиция на Градска художествена изложба - Пловдив се организира презентация на тематика " Представяне на реставраторски процеси “, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

В нея взеха присъединяване основен реставратор Марина Караиванова, както и реставраторите Марин Бекирски и Славена Зяпкова. Те показаха главните правила, които се съблюдават при реставрацията на картини и икони и описаха за другите профилирани материали и уреди, употребявани в " Ателието за реституция и консервация “ към ГХГ.

На събитието бе показана новата техника, която ГХГ - Пловдив получи по план " Културното завещание на Пловдив ".

Част от нея към този момент се употребява в профилиран ъгъл, където посетителите могат да схванат какви грижи поставя екипът за консервацията и реставрацията на културно завещание, съхранявано от галерията.

Друга част от нея е в Постоянната експозиция, в която на монитори се показват творби на модерни създатели във видео формат. 

От късото обобщение първоначално стана ясно, че това реставраторското ателие е една огромна цел на шефа на ГХГ Красимир Линков, която е почнала още през 2019 година.

От основаването на експозицията екипа е имал концепцията да покаже огромна част от реставрационните процеси и с помощта на получената техника резултатът е реалност.

Главен реставратор Марина Караиванова дефинира, че страната има голямо потребност от реставратори, само че и се нуждаят от откриване на повече щатни бройки за искащите.

Според нея в този вид активност е извънредно значим опита.

" Когато застанеш пред картината постоянно би имало нещо, което може да те изненада, даже едно преопъване на картината. Процесът изненадва, по тази причина постоянно би трябвало да има време. Ние се съпротивляваме на желанието на хората бързо да се основават изложения, тъй като какъв брой пъти в живота на една картина тя се реставрира. Трябва да се опознае обекта. ", сподели тя.

Тя се пошегува, че даже размери не би трябвало да се взимат от гладни реставратори, тъй като постоянно се бъркат.

От екипа на ГХГ разбрахме, че основания филм за реставрационните процеси е едно от най-интересните неща за посетителите и за него те задават най-вече въпроси. 

Славена Зяпкова описа пред публицистите, че е работила търпеливо към месец над последната икона за възстановяване.

Реставраторския екип показа, че материалите с които те работят би трябвало да се обратими и те не могат да бъдат сигурни, че отхвърлен проблем няма да се получи още веднъж. Благодарни са, че работят в най-голямото реставраторско ателие в Пловдив, което им дава късмет за огромни формати.

По план се чака още създаване на мобилно приложение, което ще бъде под формата на игра, където отделни артефакти и картини от галерията ще оживеят.

Очаква се приложението да бъде готово през началото на идната година.

При сполучливо привършване на играта се чака спечелилите да вземат премията. От екипа желаят по този метод да привлекат младото потомство и те да се срещнат с нещата от експозициите.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР