Пловдивският апелативен съд отмени изцяло решение на Окръжен съд –

...
</TD
>Пловдивският апелативен съд отмени изцяло решение на Окръжен съд –
Коментари Харесай

В Пловдив взеха решение за Куршум джамия

Пловдивският апелативен съд анулира напълно решение на Окръжен съд – Пловдив от 03.10.2013 година, с което собствеността на " Куршум джамия “ в Карлово е била върната на мюсюлманското вероизповедание.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е формирано по тъжба на община Карлово против решение на Пловдивския областен съд, с което община Карлово е наказана като притежател на " Куршум джамия “ да съобщи владението на парцела на мюсюлманското вероизповедание.

Апелативните съдии одобряват, че до 9.09.1944 година парцелът е бил благосъстоятелност на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, приемник на която е мюсюлманското вероизповедание. След това, парцелът е лишен без правно съображение и придобива статут на обществена общинска благосъстоятелност, което е спънка за реституирането му на Мюсюлманското вероизповедание.

Имотът е придобил статут на обществена общинска благосъстоятелност по силата на закона, защото по проекта от 1998 година теренът е предназначен за зеленина, което благоустройствено мероприятие е и осъществено посредством оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих, а намиращата се в него " Куршум джамия “, с оглед характера й на паметна постройка, общодостъпна като ситуирана в терен за парк и отдих, с историческа значителност, поради битието й през разнообразни епохи и столетия на развиване на обитаемото място, и архитектурно-художествена полезност, каквато и е приета, защото през 1976 година е оповестена като неподвижен архитектурно-художествен монумент на културата, е предопределена за трайно облекчаване на културните потребности на популацията на Карлово и покрайнината.

По тези решаващи съображения искът за благосъстоятелност, предявен от мюсюлманско вероизповедание, е отритнат. Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен период от връчването му на страните.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР