Окръжен съд – Бургас отчете дейността си и тази на

...
</TD
>Окръжен съд – Бургас отчете дейността си и тази на
Коментари Харесай

Окръжен съд – Бургас си писа много добра оценка

Окръжен съд – Бургас регистрира активността си и тази на осемте районни съдилища за 2023 година на извършено общо заседание на съдиите от институцията. През годината окръжният съд е разгледал 5 673 каузи, от които свършените каузи са 4 629. Всички районни съдилища са достигнали високи резултати – от 95% от делата в Районен съд – Малко Търново, до 84% от делата в Районен съд – Несебър, свършени в тримесечен период. Най-висока действителна натовареност по отношение на прегледани и свършени каузи има Районен съд – Бургас.

" Правораздавателната активност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в района може с цялостно съображение да бъде избрана като доста добра ", регистрира Административният началник на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова. Председателят на съда обърна внимание  на сериозното и задълбочено изследване и подготовка на делата и на качеството на постановяваните актове, като даде поръчка: " За идната година си слагаме по-високи цели, включващи по-ефективен достъп до правораздаване, отчетност и бистрота на работните процеси и правосъдие, основаващо се на върховенството на закона ". Гост на отчетното заседание бе арбитър Галина Тодорова, заместник-председател на Апелативен съд – Бургас. Съдия Тодорова поздрави окръжните и районни магистрати за регистрираните срочност и безрезервност в работата, както и за постигнатите положителни резултати.

През отчетния интервал най-вече каузи са постъпили в Наказателното поделение на Окръжен съд – Бургас – 1 744 наказателни каузи, които са със 189 каузи повече по отношение на 2022 година и със 370 каузи повече по отношение на 2021 година Общият брой на прегледаните наказателни каузи през 2023 година е най-големият за последните 5 години – 196 наказателни каузи. Най-многобройни са делата с предмет наркотични субстанции, следвани от делата за причиняване на гибел по несъобразителност в превоза. През 2023 година са свършени общо 1 781 наказателни каузи, което съставлява 91,52% от всички прегледани каузи. От тях 1 575 каузи са в тримесечния период, или 88%.

През 2023 година в Окръжен съд - Бургас са прегледани 1 685  първоинстанционни цивилен и търговски каузи. През годината са свършени общо 1 125 от тези каузи. Значителен дял от гражданските каузи през отчетния интервал се пада на исковете против застрахователи и Гаранционен фонд. Очевидно, законодателните ограничения в годините, ориентирани към понижаване на броя на пътнотранспортните катастрофи не дават резултат. Ръст бележат настояванията за информация за осиновяване. При комерсиалните каузи обичайно огромно е постъплението при исковете за права и правни отношения, отнасящи се до търговски покупко-продажби.

Общият брой на прегледаните въззивни  цивилен и частни цивилен каузи през 2023 година е 2 035 каузи – 1 397 въззивни цивилен и 638 частни цивилен каузи. От всички прегледани каузи, в тримесечен период са завършили 69% от въззивните цивилен каузи и 93% от частните цивилен каузи.

В Окръжен съд – Бургас през отчетния интервал се следи трайно нарастване на делата по разногласия за наставнически права, а също и делата по Закона за отбрана от домашно принуждение. При направения разбор, арбитър Темелкова подчертава на опцията, тези две групи каузи да минават през процедура по медиация, преди да стартира правосъдното произвеждане. В този смисъл са промените в Граждански процесуален кодекс и Закона за медиацията от 2023 година, които влизат в действие през 2024 година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР