Очакваме утре обективен съдебен процес по делото, което Министерството на

...
</TD
>Очакваме утре обективен съдебен процес по делото, което Министерството на
Коментари Харесай

Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир

Очакваме на следващия ден справедлив правосъден развой по делото, което Министерството на стопанската система и промишлеността води, при който да се потвърди правотата на страната и тя да си възвърне 29 на 100 от акциите на Пловдивския панаир, които сега са в Община Варна, предоставени безплатно от страната преди години. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността в изявление за Българска телеграфна агенция по отношение на утрешното съвещание на Софийския градски съд по делото за панаира. " През последните месеци напъните ни бяха ориентирани към това да спрем скритата приватизация на панаира “, разяснява той. Министър Богданов изрази очакване за допустимо най-широка поддръжка на локално равнище както в Община Пловдив, където десетилетия панаирът е бил емблема на града, по този начин и от Община Варна.

Икономическият министър подсети, че към този момент неведнъж е била декларирана от кмета на община Варна поддръжка за връщането на акциите на Пловдивския панаир на страната. " Проведохме срещи с Общинския съвет във Варна, чакаме и ясна тактика за развиване, която сме предложили като акционер, която да бъде прегледана в по-широк кръг, в това число на общинско равнище и от другите акционери, с цел да може панаирът да си върне потенциала и славата, която е имал преди години “, уточни министърът.

Богданов подсети, че това е петият максимален панаир като повърхност в Европа, който е близо три пъти по-голям от панаира в Хамбург и два пъти по-голям по повърхност от тези в Атина и във Виена. " Плановете ни са този панаир да възвърне славата си на интернационално събитие, което ще се провежда годишно, в това число и есенният панаир, съобщи министърът. Държава възнамерява отварянето на панаира и към нови промишлености и интернационалните партньорства, които да подсигуряват, че той ще действа с оптималния си потенциал “, добави Богданов.

" В момента виждаме доста понижен потенциал, влошени финансови индикатори и доходност на панаира, сподели министърът и добави, че страната и в частност Община Варна до момента не е получавала като акционер дял. " Този панаир би трябвало да работи, да продължи да бъде вратата за българската промишленост към света, само че работейки дейно, Пловдивският панаир би могъл да генерира спомагателни доходи в хазната, които да доближават евентуално към българския бизнес и жители посредством погашение на дял “, съобщи министърът и уточни, че това не се е случило от " започването на скритата му приватизация ".

подсети за стъпките, подхванати от Министерството през последните месеци, за прекъсването на скритата приватизация на Пловдивския панаир, която по думите му дълги години е била значителен проблем на общинско равнище. " За първи път страна пое ясни задължения да възвърне тези акции като благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността “, уточни министърът.

Той подсети, че с подхванатите дейности от Министерството през последните месеци вписването на апорта на акциите в Търговския указател е спряно и все още е натрапен запор върху тези акции, до момента в който не завърши делото за собствеността.

В края на септември 2023 година по заведеното от министър дело пред Софийския градски съд бе доказано и второто изключително искане за налагане на запор върху 16 314 400 броя поименни безналични акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Определението на Апелативния съд, като втора инстанция по обезпечителното произвеждане е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Напомняме, че икономическият министър разпореди цялостен юридически разбор по проблема с Пловдивския панаир при започване на юни предходната година. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му разпореди да извърши всички вероятни дейности в отбрана на държавния интерес. В средата на юли 2023 година беше предявен иск за признание на собствеността на страната върху акциите.

В средата на август 2023 година, вследствие на заведеното от министър Богданов дело пред Софийския градски съд и на предявените две особени претенции, Апелативният съд – Пловдив удостовери прекъсването на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към " Пълдин туринвест " АД. Съдът удостовери определението на Окръжния съд – Пловдив, който спря охранителното регистърно произвеждане за регистриране на увеличението на капитала на " Пълдин туринвест " АД посредством непаричната вноска на Община Варна – 16 314 400 поименни акции до привършване с влезнало в действие правосъдно решение на производството. Това значи, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното сдружение " Пълдин туринвест " АД.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР