Общинският съвет даде разрешение на Община Пловдив да кандидатства за

...
</TD
>Общинският съвет даде разрешение на Община Пловдив да кандидатства за
Коментари Харесай

Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация

Общинският съвет даде позволение на Община Пловдив да кандидатства за евросредства за рекултивация на запълнената клетка 1 в екозавода в Шишманци. Предложението беше признато без никакви диспути и с гласовете на всички 39 съветници, присъстващи в залата, предава  Plovdiv24.bg .

Депото за неопасни боклуци в село Шишманци се състои от четири кафези. Клетка 1 е привършен потенциал и в нея не се депонират боклуци от 13.12.2016 година Извършено е отчасти запръстяване на външните откоси на клетката. На 2 октомври 2023 година шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив издава решение за извеждане на Клетка 1 от употреба.

Собственик на оборудването е Община Пловдив, която го отдава за 30 години на " Консорциум Екологичен цех " през 2003 година Като притежател обаче точно общината би трябвало да предприеме дейности за рекултивация на изчерпаната Клетка 1.

Проектът за рекултивация е направен още през 2016 година, а през 2023 година е обновен. През септември предходната година е подписано допълнително споразумение между общината и " Консорциум Екологичен цех ", с което е контрактувано нарастване на средствата на 3 953 423,44 лева без Данък добавена стойност или 4 744 108,13 лева с Данък добавена стойност. Парите са за строително-монтажни работи при рекултивация на първа клетка от депото, както и средства за контрол и непредвидени разноски.

Сега Община Пловдив би трябвало да обезпечи средства за финансиране на дейностите за възобновяване на терена и това е допустимо посредством новата стратегия " Околна среда " 2021-2027 година, в която по Ос 2 " Отпадъци " са планувани 10 307 468,75 лева

Представянето на планове е до 15 април 2024 година, като оптималният период за осъществяване на утвърждения план е 24 месеца. След осъществяване на техническата рекултивация, в 5-годишния период на резистентност на плана от окончателното заплащане по плана, наложително би трябвало да се извърши биологическо възобновяване на клетката на депото. Според насоките за кандидатстване по ПОС, за същия период няма да се прави стопанска активност върху площта. Последните два уговорката се поемат с декларация на Общинския съвет.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР