Община Русе се включва за поредна година в програмата Space

...
</TD
>Община Русе се включва за поредна година в програмата Space
Коментари Харесай

Двама ученици от Русе спечелиха пълна стипендия за космически лагер

Община Русе се включва за поредна година в програмата Space Camp Turkiye, като обезпечава стипендия за присъединяване в седемдневния галактически лагер, който се организира в град Измир, Турция. Space Camp Turkiye е учебно-тренировъчен център за възпитаници, отдаден на галактическите науки и проучвания. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да стимулира младежи от целия свят да градят кариера в региона на науката и технологиите. Продължителността му е една седмица и ще се организира през летните месеци. Съгласно свое съглашение за партньорство Община Русе покрива разноските на най-добре представилия се възпитаник по време на кандидатстването, а другата стипендия е от колегата ѝ – Центъра за креативно образование.

След провеждането на състезанието национално без значение жури дефинира двамата русенски възпитаници, които ще се включат гратис в програмата - Константин Исаев, възпитаник от СУЕЕ " Св. Константин-Кирил Философ “ – Русе, и Никола Добрев от ОУ " Любен Каравелов “ – Русе. За стипендиите можеха да аплайват възпитаници на възраст сред 11 и 15 години от община Русе с авторско есе или видео. Инициативата е част от Плана за младежта за 2024 година на Община Русе.

Заедно с учениците, класирани на първо и второ място в тазгодишната самодейност, Space Camp Turkiye ще посетят и учениците, спечелили стипендии през 2023 година Поради непредвидени условия, свързани със земетресенията в Турция и уговорката на турските уредници на Space Camp за обезпечаване на сигурна и безвредна среда за участниците, лагерите през 2023 година бяха анулирани. Всички участници, класирани за присъединяване за 2023 година, резервираха своето право на присъединяване в лагера през 2024 година, както и извоюваните за ослепително показване в състезанието стипендии. Русенските възпитаници, които завоюваха цялостна стипендия през 2023 година, са Георги Бакърджиев и София Стоянова от АЕГ " Гео Милев “ – Русе.

Съвсем скоро ще бъдат ясни и имената на учениците, които могат да заплатят своето присъединяване в програмата на галактическия лагер, защото са достигнали непосредствен до оптималния резултат и ще имат опция заминат дружно с участниците стипендианти. След като бъдат конкретизирани техните имена, всички те ще се срещнат с кмета на община Русе, който ще ги приветства преди вълнуващото пътешестване и ще им връчи знамето на Русе, с което да показват своя град.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР