Община Пловдив обяви конкурс за директор на ОИ Старинен Пловдив.

...
</TD
>Община Пловдив обяви конкурс за директор на ОИ Старинен Пловдив.
Коментари Харесай

Обявиха конкурс за директор на Старинен Пловдив

Община Пловдив разгласи конкурс за шеф на ОИ " Старинен Пловдив ". Това се случва в последната година от сегашния мандат и след многократни настоявания от страна на пловдивски общественици. Документи за присъединяване в състезанието се одобряват до 24 февруари, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Минималните условия към претендентите са да бъдат " Магистър " по " История и археология ", " Социология, антропология и науки за културата ", " Туризъм ",  Изобразително изкуство – компетентност " Консервация и реституция “ или Специалност " Архитектура " със специализация по консервация и реституция в региона на недвижимото културно завещание.

Участниците би трябвало да имат 3 години професионален опит в съответното професионално направление, да има организационни умения, настройка за работа в екип, адаптивност, комуникативност. Като преимущество ще се смята, в случай че лицата има лиценз да правят действия по консервация и реституция в съответната област при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на културата, според чл. 165 от Закона за културното завещание. Изисква опит в региона на опазването на културното завещание, присъединяване в създаването и реализацията на стратегии и планове, чуждоезикова подготовка и компютърна просветеност.

Конкурсът ще се организира в два стадия - отбрана на идея за активността и развиването на Общински институт " Старинен Пловдив " за интервал от 4 години, и събеседване. 

Самата идея с размер 10 страници би трябвало да съдържа: Анализ и оценка на положението и активността на ОИ " Старинен Пловдив " ; Тенденции и благоприятни условия за развиването на на ОИ " Старинен Пловдив " като културен институт; Развитие и ръководство на ОИ " Старинен Пловдив " в унисон с трендовете за запазване на културното завещание и развиването на резистентен туризъм на локално и национално ниво; Определяне на задачите, предпочитаните области, предстоящите резултати в ръководството, финансирането, структурата и организацията на активността на ОИ " Старинен Пловдив ", пътищата за постигането им; Етапи на реализация на концепцията.

Припомняме, че през последното десетилетие отпред на ОИ " Старинен Пловдив " има краткотрайно изпълняващи длъжността шеф, защото при предходни състезания никой претендент не съумя да покрие условията. Критериите наложително се съгласуват с Министерство на културата. Сегашната съгласувателна процедура продължи повече от половин година.

В момента отпред на ОИ " Старинен Пловдив " е доцент доктор Елена Кантарева - Дечева. Тя е художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в компетентност " Църковна живопис " в АМТИИ. През 2022 година отбрани докторска дисертация на тематика " Подови мозайки от Епископската базилика на Филипопол – технология и техника, положение, проблеми, реституция ".  

Елена Кантарева - Дечева е приключила Националната художествена академия със компетентност " Консервация и реституция ". От 1989 година работи в региона на консервацията на антични мозайки като реставратор в НИПК (сега - НИНКН), а след товa в Археологически музей - Пловдив. През 1997 година специализира консервация и реституция на живопис в Центъра за художествена консервация в Уилямстаун, Съединени американски щати. От 2015 година е архитект и началник на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР