Нов огромен затворен жилищен комплекс в район Тракия планира да

...
</TD
>Нов огромен затворен жилищен комплекс в район Тракия планира да
Коментари Харесай

Планират нов огромен комплекс в Тракия

Нов голям затворен жилищен комплекс в регион " Тракия " възнамерява да прави  строителният бизнесмен Георги Чалъмов. Небостъргачите ще бъдат вдигнати в част от инстриалната зона в квартала покрай Асеновградско шосе на повърхност от 51.4 хиляди квадратни метра. Срещу плана обаче възразяват компаниите, чиито индустриални бази са точно там, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Официални възражения против бъдещия комплекс към този момент са импортирани до Експертния съвет по устройство на територията към община Пловдив, макар късия период от 5 дни, който са имали. Обсъждането за смяната на ПУП-ПРЗ би трябвало да се организира още тази седмица. 

" Имаме индустриален завод за електроника и екипировка в цех " Оптела ", който се намира зад " Томов плаза ". Около нас желаят да застоят високи, сред 30 и 50 метра, жилищни здания. Така ние ще попаднем в центъра на голям затворен жилищен комплекс. Това съгласно нас е неприемливо по отношение на нормите на Закон за устройство на територията за равнища на звук и непосредственост на промишлени с жилищни здания " - разяснява за медията ни Иван Къндев, шеф на " ЛЕСИ - 2000 " ЕООД.

Още на пръв взор от плана се набива на очи грубото противоречие с нормите за звук. Адвокатите на сдружението разкрили, че има разминаване с Общ устройствен план за параметрите по застрояване. В следствие се оказало, че повече от 4 месеца след приемането на новия Общ устройствен план на Пловдив никой в общинската администрация не си е направил труда да актуализира информацията. 

Сградата на " ЛЕСИ-2000 " ЕООД и " Булсис " ООД е с обща обвързвана структура със постройка, планувана за срутване според новия ПУП-ПРЗ. Според Къндев, преди да се позволи този ПУП-ПРЗ, който планува унищожаване на част от постройка, би трябвало да се показа техническо решение както за това срутване, по този начин и за сигурността на оставащата част от постройката. Също по този начин би трябвало да се даде градивно мнение по отношение на бъдещата сигурност и безвредна употреба на оставащата част от постройката. Такова техническо решение и градивно мнение не е предоставено. 

Бизнесменът твърди, че не е изпълнена наредба на Закон за устройство на територията по отношение на отбраната от звук, която директно кореспондира със Закона за отбрана от шума в околната среда и наредбите към него. В документите липсва координиране с Регионална инспекция за опазване на околната среда, както е изискал на предходно съвещание ЕСУТ. 

Във възражението до експертия съвет се акцентира:

" От приложеното обемно устройствено изследване се вижда, че нашата индустриална постройка е в центъра на предлаганият затворен от обвързвано застрояване жилищен комплекс. Нашата постройка е с отреждане Производствено-складова активност, както и двора пред нея, в които правим индустриални и подготвителни действия навън и правим товаро-разтоварни действия 24 часа в денонощието. Предоставили сме актове за въвеждане в употреба от 2006г.

Фактът, че по новият Общ устройствен план на нашата зона се трансформира предназначението от СМФп на СМФ1 не трансформира отреждането на нашият парцел. Ние съществуваме и по НАРЕДБА № 6 от 26.06.2006 имаме право на равностоен звук до 70 dB(A) - непрекъснато - 7 дни в седмицата. И ние напълно използваме тези права в работата си!

Всяка смяна на преназначението на парцели и строителство към нас би трябвало да се съобрази със шумовите предавания от нашата постройка и от двора ни. Инвеститора би трябвало по този начин да разположи постройките си, като вземе поради нашето шумово лъчение, тъй че новите здания да дават отговор на условията за звук по НАРЕДБА № 6 от 26.06.2006 съгласно предназначението им. Това би трябвало да стане посредством разбор и експертиза с калкулации доказващи безвредните равнища на звук в покрайнината на новите здания съгласно предназначението им и изискванията на Наредба 6, Приложение 2 към чл.5.

Същият проблем съществува и със шума от парцели с Производствено-складова активност от западната страна ПУП-ПРЗ, където в контакт се намира друго индустриално дружество " МЕГАЛУКС ", което има две индустриални здания в непосредствена непосредственост и настрана склад за строителни материали с покрита и открита част на друга компания. Всичките те са в директен контакт със предлаганите жилищни здания в подтекста на шума!

Всеки, който е приключил 10 клас, знае от физиката феномени като Отражение, Поглъщане, Затихване, Дифракция, Интерференция и Резонанс на звуковите талази. Очевадно е, че няма по какъв начин да има жилищни или офисни здания в непосредствена непосредственост до индустриалните предприятия, още по-малко в тази настройка.

При направена от нас звукова симулация на показаната настройка виждаме, че на процедура цялото южно обвързвано застрояване е конфликтна зона и нормите на звук ще са доста по-високи от условията за жилищни и офисни здания. В Червено на фотография са показани зони на жилищния комплекс изложени на наднормен звук. Но както казахме вложителят би трябвало да потвърди, посредством лицензирана компания, че предлаганото ново застрояване ще е с безвредни равнища на звук съгласно Наредба 6.

Друг проблем е, че от източната страна на постройката на " Булсис " и " ЛЕСИ-2000 " има планувана жилищна постройка единствено на 6 метра разстояние и е прекомерно евентуално да поема апериодичните трептения от металообработващите фрези и стругове в производствата. Симулация, която все още още не сме създали, само че би трябвало да се оцени и този риск за дискомфорт и влияние върху живущите. ".

Предприемачите декларират още, че не е изработен разбор и не е обещано експертно мнение по отношение на планове-схеми за комуникационно-транспортната мрежа. 

" Проблемът с транспортната връзка на жилищният комплекс е извънредно огромен. При планувани над 1700 паркоместа и гаражи, към 1500 от колите ще излизат на дребната квартална улица " Вълко Шопов " със знак " Стоп ". Самата улица " Вълко Шопов " излиза посредством Т-образно кръстовище със знак " Стоп " на натоварени булеварди - Околовръстното шосе на Пловдив и бул. " Освобождение ".

Половината от тези 1500 коли ще излизат от излаз със смесени потоци от подземно и надземно паркиране, което в допълнение ще ограничи времето за излизане/влизане от жилищният комплекс. Дори и да сложим най-оптимистичните времеви параметри за пропускливост и коефициент на едновременност в час пик 0,7 отново се получава време за излизане/ влизане към 1,5 часа!? Това е времето за излизане от паркинга на комплекса на ул. " Вълко Шопов ", а какъв брой ще е времето за вливане в булевардите при съществуване, че в ул. " Вълко Шопов " се вливат коли от още 2 квартала плюс градски превоз - даже си нямаме на визия!?

Улица " Вълко Шопов " и живущите в този комплекс ще бъдат в непрестанно запушване! Всичко това демонстрира мащаба и сериозността на казуса, като и острата потребност от експертен разбор и калкулации от лицензирана организация или институция, каквито не виждаме към преписката " - изясни Иван Къндев. 

Бизнесмените показват и други значими аспекти на ПУП-ПРЗ, които не са регистрирани преди преди предлагането му за утвърждение. Сред тях са енергийната успеваемост на постройките, големия брой хора, които ще обитават плануваните над 1600 жилището, дребната зелена повърхност.

" Добра процедура е, която от много време се ползва в София, огромните капиталови планове да показват разбор за въздействието върху наличната обществена, комунална, техническа и комуникационно-транспортна инфраструктура. Никъде в приложените документи не видяхме разбор за подобен голям жилищен комплекс на толкоз малко място. " - разяснява Къндев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР