Народното събрание организира на 11 март Ден на отворени врати по

...
</TD
>Народното събрание организира на 11 март Ден на отворени врати по
Коментари Харесай

Народното събрание отваря врати на 11-и март

Народното събрание провежда на 11 март Ден на отворени врати по мотив 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, осведомят от Парламента.

Инициативата е във връзка отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, за което принос имат и народни представители от 25-ото нормално национално заседание.

От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да прегледат две документални изложения на Държавна организация " Архиви ", свързани със ориста на българските евреи: " Осъдени и избавени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи " и " Труден избор с огромно значение: спасяването на българските евреи 1943 година ".

В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание ръководителят на Държавна организация " Архиви " доц. д-р Михаил Груев ще опише за събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи.

Специални посетители на Народното събрание ще бъдат лауреатите на Международния книжовен училищен конкурс под надпис: " Който избавя един човешки живот, избавя цяла галактика ".

Те ще показват фрагменти от есетата си, с които са взели участие в състезанието, иницииран от Центъра за еврейско-българско съдействие " Алеф ".

Ще бъде маркиран приносът на подпредседателя на 25-ото национално заседание Димитър Пешев и още 42 народни представители, подписали писмо срещу изселването на евреите отвън границите на България.

Посетителите ще могат да видят основания във връзка годишнината портретен документален филм " Животопис на Димитър Пешев " от поредицата на " Българска национална телевизия Представя ". Режисьор на кино лентата е Галина Димитрова, сценарист - Иво Иванов, а оператор - Георгиев Челебиев.

В Деня на отворени порти посетители на Народното събрание ще бъдат възпитаници от Първа британска езикова гимназия и от столичното 134-о учебно заведение " Димчо Дебелянов ", където се учи иврит, както и студенти от Нов български университет.

Денят на отворени порти на Народното събрание във връзка 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи се провежда със съдействието на Центъра за еврейско-българско съдействие " Алеф " и Държавна организация " Архиви ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР