На хоризонта се задава тематичен бургаски уикенд, посветен на природата

...
</TD
>На хоризонта се задава тематичен бургаски уикенд, посветен на природата
Коментари Харесай

Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавателен тур

На хоризонта се задава тематичен бургаски уикенд, отдаден на природата и нейното запазване. От 17 до 19 май морският град ще предложи богата стратегия с разнообразни събития и местоположения. За поредна година сътрудник на Община Бургас е Българска фондация " Биоразнообразие “, дружно с РИОСВ-Бургас, които канят деца и родители на Карнавал на биоразнообразието на тематика " Бургас на три езера “. Цветната приказност събира искащите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад " Атанас Сиреков “. Единственото по рода си дефиле с костюми ще премине по ул. " Богориди “ и ще приключи в 18.30 ч. на открита сцена " Охлюва “, където децата ще се показват и всички участници ще бъдат наградени. Покана за присъединяване с регламента на Карнавала към този момент е отправена до всички детски градини и образователни заведения в Бургас.

От Фондация " Биоразнообразие “ са подготвили още доста интензивности в събота, 18 май. На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие) ще ви чакат йога занимания навън, лекции за Атанасовското езеро и наблюдения на птици, както и Фотографски събор " Виа Понтика – Вечният път на птиците ". Един от най-интересните моменти ще бъде в съботната вечер, в 20.00 ч. - Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка със Станимира Делева от БФБ по пътеките към Укритието за наблюдаване на нощни типове.

В събота, 18 май, означаваме и Нощта на музеите. Природонаучен музей – Бургас също се включва в Зеления уикенд с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч. Очакват ви, с изключение на постоянните експозиции, и специфична такава - Изложба с цветни пана на орхидеите в България.

На 19 май (неделя) от фондация " Биоразнообразие “ ще ви стимулират да грабнете велосипедите или да употребявате общинските такива, с цел да се включите в събитието " С велосипед от ПланетУм до Пода. Сборният пункт ще бъде в 10.00 ч. пред ПланетУм, а в последна точка " Пода “ ви чакат за наблюдаване на птици и сказка.

Отново в неделя Природен парк " Странджа “ ще чака всички фенове на природата с познавателен поход в местността " Отманли “ с начало 9.30 ч. Маршрутът е подобаващ за дребни и огромни природолюбители.

Сред сътрудниците на Зелен уикенд е и Зоопарк Бургас, с лятно работно време всеки ден от 08.00 до 20.00 ч. Не пропускайте да посетите тази атракция и да се запознаете с най-новите жители. В Екопарк за биоразнообразие и различен туризъм “Вая " ви чакат с разнообразни действия и красиви естествени гледки.

Ако желаете да се насладите на природата в района, от " Зелена Странджа “ ви канят да бъдете част от поход " В царството на цъфналата зеленика “. Началото му е на 19 май (неделя), в 10.30 ч., от площада в с. Кондолово, община Царево.

Ето и цялостната стратегия по дни и часове:

17 май 2024 (петък)

Карнавал на биоразнообразието на тематика " Бургас на три езера “

Сборен пункт: 17:00 часа на площад " Атанас Сиреков “ – пред постройката на Община Бургас, откъдето ще започва дефилето на участниците до Морската градина.

18 май 2024 (събота)

На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие)

9:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

10:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдаване на птици

13:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдаване на птици

16:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

Фотографски събор " Виа Понтика – Вечният път на птиците " (16-19 май 2024)

15:00 - 16:00: Беседа с " Българска Фондация Биоразнообразие “ за провокациите и смисъла на Атанасовско езеро и региона. Наблюдение и снимка посредством къса разходка край прилежащите зони на езерото.

17:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдаване на птици

20:00 Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка с Мира по пътеките към Укритието за наблюдаване на нощни типове

18 май 2024 (събота)

Нощ на музеите

Природонаучен музей – Бургас – Нощ на музеите

18.00 ч. до 00:00 ч. при вход свободен

19 май 2024 (неделя)

С велосипед от Планетум до Пода

10:00 събирателен пункт пред Планетум

С велосипед по велоалеята по улиците " Иван Вазов “ – " Спортна “ – " Тодор Александров “ – към Пода (възможност за отбивка до езерото Вая, в случай че сме подготвени дотогава)

11:00 Посещение на Пода (вход 7 лева за възрастни и 4 лева за учащи за наблюдаване на птици с оптична техника от терасите на Центъра) и безвъзмездна сказка.

12:00 Почивка в двора на Природозащитен център Пода и на кея под моста

13:00 потегляне назад за тези, които желаят да се движат с групата (останалите могат да се движат сами)

19 май 2024 (неделя) – Природен парк " Странджа “

Познавателен поход с наблюдаване на растения и птици в околност Отманли,

Начало: 9: 30 ч.

Сборен пункт: горски разсадник Отманли

Лек маршрут, подобаващ за всички възрасти. Дължина: 2,2 km.

Възможност за наблюдаване на над 20 типа растения и над 10 типа птици. Растения: дъбове (цер, благун), дрян, червен глог, мъждрян, драка, полски бряст, жасмин, келяв габър и други Птици: гарван, южен славей, кос, елементарна чинка, синигери и други Маршрутът предлага подобаващи условия за фотоси измежду природата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР