На 4 септември, понеделник, започват археологическите проучвания в най-прочутите антични

...
</TD
>На 4 септември, понеделник, започват археологическите проучвания в най-прочутите антични
Коментари Харесай

Започват археологическите разкопки на Акве калиде

На 4 септември, понеделник, стартират археологическите изследвания в най-прочутите антични бани от българските земи – Акве калиде, които се намират в днешния бургаски квартал Ветрен. Тук е имало обитаване още през халколита (V-IV хиляди прочие Хр.), а след това тук горещите термални извори са употребявани от траки и елини. В края на I в. прочие Хр. тук са построени монументални римски бани с повърхност от 5 декара, преустроени през VI в. Горещите извори са употребявани за лекуване и през междинните епохи, за които приказват над 50 византийски моливдовули – оловни печати, от X – XII в., както и златния пръстен-печат с надпис на кирилица, указващ че принадлежи на Петър – братовчед царев и епикерний (виночерпец) на незнаен български цар.

През XV в. тук е издигната нова баня, в центъра на римската баня. Тя е дело на един от наследниците на Михал бей – ислямизиран византийски благородник, който е бил един от най-висшите османски сановници през XIV в., и който през днешния ден се приема в османската история като един от бащите на османската нация.

Баните са били употребени за лекуване от римски, византийски и български владетели и аристократи, от аварския каган Баян и от самия султан Сюлейман Великолепни, който за признателност ремонтира банята и учредява годишен панаир в Акве калиде.

През 2023 година научните ръководители доцент д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков имат намерение да продължат изследването на североизточния ъгъл на банята, в зоната на нейната североизточна кула, северна стена и новооткрит римски басейн.

Разкопките се извършват от Регионален исторически музей – Бургас. За поредна година финансирането им е от Община Бургас, с помощта на която стана допустимо необятната общност са се запознае с монументалната архитектура от римската и средновековната ера на този извънреден археологически обект, разказан в историческите извори като най-прочутите антични минерални бани в Римската империя. Тук Община Бургас построи посетителски център, музей и спа-център, в който лечебните процедури се правят по този начин, както са изпълнявани и в древноримските бани.

Планира се след разкопките да се извърши планиране и осъществяване на консервационно-реставрационните работи на новооткритите архитектурни остатъци, за което има обезпечени средства още веднъж от Община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР