Кметът ще поведе 23-членна делегация в японския град Окаяма, с

...
</TD
>Кметът ще поведе 23-членна делегация в японския град Окаяма, с
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив води голяма делегация в Япония

Кметът ще поведе 23-членна делегация в японския град Окаяма, с който Пловдив е побратимен от половин век. Делегацията отпътува за Страната на изгряващото слънце в ранния следобяд на 26 май и ще върне назад на 5 юни. Поводът за визитата е формалното разкриване на бюст паметника на Христо Ботев, което ще се състои на 2 юни в 14 ч. локално време, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

В формалната делегация са включени заместник-кметовете, Тодор Чонов и Анести Тимчев, основният проектант на града, основният специалист в отдел " Канцелария на кмета и протокол " Христо Чаушев и специалистът в отдел " Комуникации и маркетинг " Магдалена Калайджан.

Придружаващата делегация е от разбъркан вид и в нея са включени общинските съветници Владимир Кисьов и Константин Георгиев, както и представители на бизнес средите от сферата на туризма, хранително-вкусовата индустрия и финансите. За сметка на общинския бюджет пътуват единствено формалните лица, според Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина на Община Пловдив. Придружаващите лица сами поемат разноските си. Всички обаче ще си платят спомагателните вътрешни прехвърляния. 

Пътуването София - Истанбул, Истанбул - Токио, Токио - Окаяма ще се реализира със аероплан икономична класа на Turkish Airlines. Първоначално е обсъждано да се лети с немска самолетна компания, само че поради стачките на авиопревозвачите в Германия е предпочетен аварийният вид като най-евтин и бърз.

Посещението в Окаяма е връщане на аудиенция от 2019 година, когато в Пловдив идват представители от японския град за Европейската столица на културата. В Цар Симеоновата градина гостите виждат статуята на японския фолклорен герой Момотаро, построена по случай 20 години от побратимяването на Пловдив и Окаяма. Паметникът е подарък от японския град.

Гостите видели и паметника на Христо Ботев и поискали да им бъде изпратено копие. Започва връзка сред администрациите на двата града, както и координиране със скулптора Свилен Костадинов и историка Стефан Шивачев, описа детайлности за Plovdiv24.bg  главният специалист в отдел " Канцелария на кмета и протокол " Христо Чаушев.

Първоначалната концепция е паметникът на Христо Ботев в Окаяма да се открие във връзка 50 години от побратимяването на двата града през 2022 година Заради пандемията от коронавирус и изключителните парламентарни избори предишния октомври посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева е направила алегорично разкриване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР