Кметът на район Централен кани пловдивчани да посетят емблематична историческа

...
</TD
>Кметът на район Централен кани пловдивчани да посетят емблематична историческа
Коментари Харесай

Само днес: Можем да видим отвътре уникална сграда на Главната

Кметът на регион " Централен " кани пловдивчани да посетят емблематична историческа постройка на Българска народна банка на ул.  " Райко Даскалов " №51 в Деня на отворените порти от 15.00 до 19.00 часа. Това е една от най-красивите постройки в Пловдив, проектирана от швейцарския проектант Якоб Хайнрих Майер. Обявена е за монумент на културата през 1985 година, а през 2013 година Община Пловдив придобива парцела от Българска народна банка. 

- Г-н Стаменов, каква е задачата на оповестения от Вас Ден на отворените порти в постройката на Българска народна банка на ул. " Райко Даскалов "?

- Основната цел е всеки жител на Пловдив, който има предпочитание, да може да влезе и да огледа банковия салон. Това, съгласно мен, е една от най-ценните елементи на постройката, тъй като той не е променян от построяването до момента.

Историята на постройката е доста забавна. Строителството стартира през 1905 година и завършва през 1909 година, а през 30-те години на предишния век е имало уголемение на самата постройка. В целия си витален път е изпълнявала само и единствено функционалност на банка. Банковият салон е функционирал до 1989 година, а по-късно функционалностите на касово обслужване на клиентите последователно понижават и от години насам самата постройка е затворена за гости. Банковият салон е извънредно хубав, с височина на тавана към 6-6.50 метра.

Идеята ни е да отворим тази постройка за всеки, който има интерес. Всеки от нас се любува на фасадата, на архитектурата на самата постройка, само че вътре има извънреден сексапил, който за жалост доста дребна част от хората са го виждали, а и по-младите не им се е налагало в годините да посещават този банков салон и са нямали тази опция. Това предизвика днешното събитие да отворим порти и който има предпочитание да заповяда. Сградата ще бъде налична от 15.00 до 19.00 часа. 

- Каква би могла да бъде бъдещата функционалност на тази постройка, която е строена съответно за банка?

- Тук е въпрос на публичен и експертен спор каква може да бъде функционалността. Със сигурност ще се търси многофункционалност на потребление на цялата постройка, както и опцията да е необятно обърната към обществеността, да има по-голяма гласност. Към днешна дата по-скоро концепцията е всеки да може да я прегледа, а занапред кметът и Общинският съвет, на база осведомено решение, да се откри най-хубавото предопределение за тази постройка. Както знаете, към този момент от съвсем година постройката е на ръководство на Община Пловдив и занапред би трябвало да се реши по какъв начин да бъде реставрирана и каква функционалност да одобри.

- Знаем, че има план за реституция на тази постройка. Какво планува той?

- Има план за фасадна реституция на постройката, който е в Община Пловдив. Помолих да ми го дадат, с цел да може през днешния ден в Деня на отворените порти да го изложим, с цел да видят пловдивчани по какъв начин би трябвало да наподобява фасадата на постройката. Проектът е координиран с Министерство на културата и може във времето напред да бъде осъществен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР