Кметът на Благоевград внесе предложение до ОбС за преобразуване на

...
</TD
>Кметът на Благоевград внесе предложение до ОбС за преобразуване на
Коментари Харесай

Кметът Байкушев поиска преобразуване на четири общински звена в културни институти

Кметът на Благоевград внесе предложение до Общински съвет за превръщане на Ансамбъл " Пирин “, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градска художествена изложба от общински звена в културни институти с предмет на активност основаване, разпространяване и запазване на културни полезности в региона на музиката, танца, фолклора, и запазване на културно-историческото завещание. Това оповестиха от Общината. 

Ако бъде признато предлагането, тези институти ще имат самостоятелен бюджет и ще определят сами своите задания и конструкция, съгласно предмета на активността си.

Едно от главните преимущества на преобразуването е, че културните институти ще могат да кандидатстват с проекти и да получават финансиране по Закона за развиване на културата  и различни оперативни стратегии за реализиране и развиване на активността си, както и да получават дотации по Закона за протекция и развиване на културата.

Кметът предлага размерът на дотацията за всеки от общинските културни институти да не e по-нисък от този през миналата година, без значение от осъществените доходи от активността им, само че при размер на разноските не по-нисък от размера на избраните в бюджета за тази цел през миналата година.

Такива културни институти в община Благоевград, финансирани въз основа на стандарти за делегирани държавни действия все още, са Регионален исторически музей и Регионална библиотека " Д.Талев “.

Предложението ще бъде подложено на гласоподаване на постоянно съвещание на Общински съвет в края на месец март.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР