Kaufland България налага 6-степенен допълнителен контрол на качеството на прясната

...
</TD
>Kaufland България налага 6-степенен допълнителен контрол на качеството на прясната
Коментари Харесай

Експерт от Пловдив обясни как да разпознаем дали рибата от магазина е прясна

Kaufland България постанова 6-степенен спомагателен надзор на качеството на прясната риба, която предлага в магазинната си мрежа. Системата се осъществя по цялата верига – повишени критерии към доставчиците и деликатен избор на продуктите, през логистика и надзор на приема - поредно в централния склад на компанията и във филиалите, до метода на предпазване и излагане на продуктите на витрините. Това разгласи най-големият ритейлър у нас по време на втората обществена дискусия  " Нека поговорим за качеството на храната “, отдадена на рибата, рибните и морски произведения, на която специфичен посетител беше проф. Стефан Драгоев, началник на катедра " Технология на месото и рибата “ в Университета по хранителни технологии – гр. Пловдив.

Модератор на събитието беше журналистът и специалист по тематиките, свързани с качеството, Биляна Гавазова.

Каква риба се употребява в другите градове на страната?

Според разбора на най-големия ритейлър у нас потреблението на риба в другите градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от вкусовите желания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от страната е за ципурата, само че с изключение на нея, в столицата най-купуваните типове риба са лаврак и сьомга.

София е и градът, в който се купува най-вече риба. Най-предпочитаната риба в Пловдив е пъстървата, следвана от ципурата. Във Варна и Бургас доста търсени са морските блага, сред които скариди и миди, а от рибите още веднъж най-желана е ципурата.

Как се разпознава качествената риба

" Консумацията на риба нараства последователно в последните 20 години, като тя е очебийно по-голяма в по-големите градове. Средната консумация на човек на година е 10-12 кг. риба, като желанията варират по усет и досегаемост “, означи в изявлението си чл.-кор. проф. дтн инж. Стефан Драгоев. Той показа 5 съществени индикатора при избор на прясна риба:

Мирис. Прясната риба не би трябвало да има характерен аромат. Мирисът би трябвало да е присъщ за рибата или подобен " на море “.

Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата би трябвало да са ярки. Колкото повече време минава, толкоз по-бледа става рибата. Появата на слуз при рибата не е симптом на повреждане - това е естествена защитна реакция при улов. Има някои типове, при които, колкото повече слуз има, толкоз по-прясна е рибата.

Хриле. Хрилните капачета би трябвало да са компактно прилапнали към натрупа на рибата. Цветът на хрилете при прясната риба е ярко червен. Потъмняването им е симптом, че рибата не е прясна.

Състояние на коремната част. Коремът не би трябвало да е подут, а да е с естествената форма на рибата.

Очи. Очите на рибата би трябвало да са напълно чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността би трябвало да подсказва, че рибата е съхранявана дълго време.

Проф. Драгоев акцентира, че за установяване на качеството на рибата би трябвало да се прави сложна оценка, защото за другите типове риба обособените параметри са характерни.

Правилно предпазване на рибата след покупката ѝ от хипермаркета

За облекчение, Kaufland България дава прясната риба от витрината с обслужване в специфична рециклируема опаковка от алуминиеви влакна, която подсигурява до 4 часа температурно преимущество при съхранението на продуктите. Преди да се предадат на клиента, опаковките се запечатват машинно, тъй че да се обезпечи оптимално хигиената на продуктите.

Безплатно за всички клиенти на веригата на всяка рибна витрина с обслужване се правят спомагателни услуги като филетиране или предварителна поръчка " по азбучник “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР