Как да се подобри координацията между държавните и местни структури,

...
</TD
>Как да се подобри координацията между държавните и местни структури,
Коментари Харесай

В Пловдив се проведе среща за подобряване на координацията между държавните и местни структури

Как да се усъвършенства координацията сред държавните и локални структури, с цел да бъде обезпечено качеството на обществените услуги и да не се позволява нелицензирани снабдители на да работят на територията на общините, бе тематиката на среща с представители държавните институции, регионалните и общински администрации от Южен централен регион за обмисляне. Срещата е инициирана от Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ) и в нея присъединяване взеха изпълнителният шеф Виктория Тахова и заместник-министърът на труда и обществената политика Елка Налбантова.

" Ръководството на МТСП залага извънредно доста на координацията сред другите системи, защото това е изключително значимо за провеждането на ефикасни политики към хората в потребност “, съобщи заместник-министър Налбантова при откриването на форума.

В Южен централен регион на огромна част от обществените услуги, които се дават на територията на страната са държавно делегирани действия и се финансират със средства от държавния бюджет, а ролята на частните снабдители в даването им е относително дребна, стана ясно от показания разбор на АКСУ.

На срещата бяха коментирани трите равнища на съдействие, надзор и мониторинг на обществените услуги, регламентирани в Закона за обществените услуги – национално, регионално и общинско, уговорките на всяко от тях и координацията сред тях. Обсъдени бяха положителни практики на дейно взаимоотношение сред всички способени институции и организации на локално равнище, както и рисковите области, открити при инспекциите на АКСУ като затруднена връзка сред част от локалните структури на държавните органи и общините, съдействието сред общините и съответната регионална администрация, които рефлектират върху качеството на обществените услуги.

Коментирани бяха функциите и отговорностите на другите равнища – държавно, регионално и общинско, както и проблемите, които се отразяват отрицателно на качеството на обществените услуги. Участниците във форума споделиха проблемите, които срещат в активността си и разискаха методите за тяхното превъзмогване.

В отговор на сложени от аудиторията въпроси зам.-министър Налбантова заяви, че сега работна група прави обзор на Наредбата за качеството на обществените услуги, разбор на резултата от използването й. Работната група ще реши постанова ли се и каква актуализация на някои от текстовете, с цел да бъдат оптимално улеснени доставчиците при използване на стандартите за качество и обезпечени правата на потребителите.  

Това е втората от плануваните в 6-те региона за обмисляне срещи, които АКСУ ще организира с регионалните шефове и кметовете на общини за възстановяване на координацията сред всички заинтригувани страни за гарантиране качество на даване на обществени услуги, както и за повишение на информираността за статута и ролята на АКСУ като поръчител за качество на обществените услуги и осъществяването на стандартите за качество.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР