Изкуството е едно тайнство - тайнството на твореца. То е

...
</TD
>Изкуството е едно тайнство - тайнството на твореца. То е
Коментари Харесай

Петър Пиронков: Цените на произведенията в България са обидни. А снобът не иска евтини работи - той дава милиони за боклуци

Изкуството е едно свещенодействие - тайнството на създателя. То е нещо персонално, то не се споделя, с него не се парадира, това е нещо скрито. Нещо, което е седяло на мрачно цели 60 години и ги е гледал единствено създателя. Това сподели пред Plovdiv24.bg художникът и куратор Петър Пиронков.

" Дойдоха времена, в които голотата във всяко едно отношение е изкарана на показ. Защо всичко, което се прави от създателите, би трябвало да бъде експонирано, надлежно да пляска публиката. А изкуството не се прави поради публиката, изкуството дублирам, е нещо персонално. То е едно свещенодействие, както го има съпружеското свещенодействие, което се прави на мрачно, по този начин има и изкуството, което е нещо персонално. Не е за публиката. Това е персонално чувство. Това е светът на създателя ", сподели Пиронков.

Според него, това, че ние го виждаме като аудитория, е бонус. Защото някой път създателите имат потребност да ги демонстрират, или да ги изтъргуват нещата им.

" Но в тази ситуация, цялото това нещо не е показвано, не е търгувано. И внезапно, ние като аудитория изчезваме и не съществуваме. Това е изкуството. Това е една философия, която има доста огромно бъдеще, за какво? Защото в този момент се давим в материята, в материалното, в консуматорcкото общество, в което всеки би трябвало да рисува, с цел да го утвърждават. Всеки би трябвало да скулптурира, с цел да бъде утвърден.

А изкуството е нещо персонално. Тук се съдържа всичко, цялата тази философия, която надлежно прави изкуството неповторимо. Защото ние живеем във време, в което се мултиплицира изкуството. Вече изображението няма стойност, то залива света и завършва, и се удавя в това море от милиарди изображения, разнообразни култури, особеното това.

Според Петър Пиронков българина умее да цени изкуството. 

" Ние преминахме от една система, влязохме в една друга система. Тази система се назовава система на меценати, или едри притежатели. Да не използваме думата колекционер, тъй като не е подобаваща. Меценати, които изливат големи средства в изкуството и ни дават опция ние да се развиваме напълно свободно. Човек направи ли изкуство, незабавно го купуват, в случай че е до пазаруването. Изкуството е духовна светлина. То е сътворяване на дух в материя ", добави художникът Петър Пиронков.

По думите му, България е на доста положително място в международен проект по меценатство, тъй като изобщо търговията меценатството в целия свят към този момент заглъхва, а ние занапред започваме.

" Сега за нас идва един интервал, който е непредвиден. И аз считам, че е доста добре, тъй като артистите са оставени на независимост. Те и преди бяха оставени на независимост, само че имаше едно опрощение, че има партията, или някой, който поръчва. Сега, като няма кой да поръчва, всичко е независимо и който сътвори дух, получава самопризнание. Така че мисля, че сме в доста положителни времена. Дали е снобско отношението на българина към изкуството не мога да кажа, тъй като цените на творбите в България са обидни. А снобът не желае евтини работи, снобът дава милиони за отпадъци. А ние тук се борим за такова изкуство, тъй че снобария няма в тази работа. Обратното, по какъв начин да ви кажа, отлично, че са те. Защото вие сами се убеждавате, няма аз какво да приказвам по какъв начин е оценен труда. Няма аз какво да приказвам за труд, културния труд по какъв начин е оценен. Защото ние сме най-ниско по стълбицата и то е унизително ", добави създателят Петър Пиронков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР