Изключително силна 2023-а година отчита Регионален исторически музей – Русе.

...
</TD
>Изключително силна 2023-а година отчита Регионален исторически музей – Русе.
Коментари Харесай

Регионален исторически музей - Русе отчита изключително силна 2023-та

Изключително мощна 2023-а година регистрира Регионален исторически музей – Русе. През експозиционните пространства са минали 90 021 гости, което е с 11 328 индивида повече спрямо миналата 2022 година, оповестяват от музея.

И в случай че през 2022-а, годината, в която последствията от COVID-19 в туристическия отрасъл към момента не бяха преодолени изцяло, културният институт съумя да доближи индикатори от 2019 година (годината преди здравната криза), то през 2023-а година музеят към този момент надвиши тези числа. Това се дължи на самостоятелните туристи – категория, която означи забележителен растеж във времето на пандемията и резервира своите позиции и след нея, както и на многочислените групи от круизните кораби по река Дунав.

Така двата кръга от гости означават съвсем еднакъв брой наличия – приблизително 24 700. Данните сочат, че през 2023 година чужденците съставляват 28% от всички посетители на музея, до момента в който през 2022 година са били едвам 18%. С 3 851 са се нараснали и визитите на училищен групи и за предходната година те към този момент са 23 225 души. Показателите се дължат както на опциите, които дава на образователните заведения Националната стратегия за обезпечаване на модерна просветителна среда с модула за културни и научни институти, по този начин също и на мощните позиции на просветителната стратегия на музея " Русезнание “, както и на дейното взаимоотношение на музейните педагози с преподаватели, с помощта на което групите с подрастващи се усилват. През миналата година нараства и броят на пенсионерите. Те към този момент са 8 350 индивида.

През 2023 година се следи и препозициониране на музейните обекти по отношение на интереса от страна на посетителите. Водещото място си оспорват два обекта – Ивановски скални църкви и Екомузей с аквариум, които имат съвсем идентични индикатори – приблизително 21 515. От 2017 година до 2019 година Ивановските скални църкви, които са с лейбъла ЮНЕСКО, притеглят максимален брой туристи. От годината на Коронавирус обаче, обектът, който през зимните месеци обичайно не работи с цялостния си потенциал, а единствено по предварителна поръчка, загуби шампионата си в интерес на Екомузей с аквариум. Така три следващи години Екомузей с аквариум беше на челни позиции. Данните за предходната година обаче демонстрират, че Ивановските църкви още веднъж догонва най-предпочитаната градската експозиция. На второ място по интерес се подрежда Средновековния град Червен, а с устойчивите си гости третото място се заема от Историческия музей.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР