Христиан Пламенов Цанев, ученик от 7“в“ клас на ОУ“Княз Александър

...
</TD
>Христиан Пламенов Цанев, ученик от 7“в“ клас на ОУ“Княз Александър
Коментари Харесай

Ученик от Пловдив с национално отличие

Христиан Пламенов Цанев, възпитаник от 7 “в “ клас на ОУ “Княз Александър I “ Пловдив с класен началник преподавателят по британски език Пенка Матеева, е измежду отличените 19 възпитаници на национално равнище в Националния училищен конкурс за есе " Наследник съм на… “, отдаден на 110-ата годишнина от Балканските войни /1912 - 1913 г./  

Награждаването се състоя на тържествена гала в Министерство на защитата на 26 март 2024г. – датата, която от 1914г. в българския културно-исторически календар се празнува в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета.  

19 възпитаници, избрани от журито за най-хубави от класираните преди всичко на районно равнище, бяха наградени от заместник-министъра на защитата генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

" Вие доказахте, че ползата към славното българско военноисторическо минало е огромен, а уважението и поклонението пред подвига и паметта на българските герои, взели участие и починали в битката за национално избавление и обединяване са непреходни “, сподели на отличените възпитаници Запрянов.

Той поздрави участниците в състезанието от името на министъра на защитата Тодор Тагарев и акцентира, че са показани забележителни планове, които са спечелили първи места в състезанието на районно равнище. 

На церемонията участваха още началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев, както и досегашният му шеф полковник Павлин Велков, шефът на Националния военноисторически музей доцент доктор Соня Пенкова, ръководителят на Съюза на ветераните от войните на България доцент доктор Иван Сечанов, преподаватели и родители на наградени възпитаници. След церемонията в зала " Тържествена " на МО, порти отвори и Военна академия " Г. С. Раковски “, където гостите бяха осведомени с историята на първото висше военно учебно заведение и с значими моменти от българската военна история. 

Есето на Христиан Цанев за неговия прапрапрадядо " Георги Димитров-Комитата " е измежду определените, които ще бъдат отпечатани в алманах, който Съюзът на ветераните от войните на България ще издаде с поддръжката на Министерството на защитата. Портретът на Георги-Димитров Комитата е изложен в Експозиция " Българско Възраждане " на Регионалния исторически музей-Пловдив, там  се съхранява и негова раница. Той се е присъединил като доброволец в Балканската война, когато е бил над 80-годишен. На негово име е кръстена улица в град Пловдив. Участвал е и като Опълченец в боевете на Шипка.

Христиан Цанев получи като премия от Зам.Министъра на защитата трилогията " Светът на българския боец “ с създател Димитър Димитров. 

Христиан Цанев благодари на журито на районно и национално равнище за високата оценка, както и за поддръжката на своите преподаватели по български език  и литература и по история и цивилизация - Стратия Тодоров и Албена Янева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР