-Господин Атанасов, защо решихте за пореден път да се явите

...
</TD
>-Господин Атанасов, защо решихте за пореден път да се явите
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Съединяването с нашите общини Марица и Родопи ще бъде нов импулс за развитие на Пловдив, за който милея

-Господин Атанасов, за какво решихте за следващ път да се явите в надпреварата за кмет на Пловдив, не натежават ли годините и умората?

Защото обичам Пловдив и жаля за града си. Може да звучи доста персонално, само че за мен е персонално, аз не преставам да пребивавам, където постоянно съм бил, нямам хасиенда в Родопската яка и ме боли за всяка градска бъркотия. Кметовете след мен май повече милееха за друго и сме очевидци на забележимите им резултати – хотели, бизнес центрове, лъскави коли. Енергията на Пловдив отпътува в неверна посока.

-Защо нарекохте обединението, която Ви поддържа " Съединени за Пловдив "?

Защото всички в нея не стопираме да работим за Пловдив и това ни съединява, макар че сме представители на разнообразни партии. Нашият град заслужава всички старания. Болно ми е, че сме очевидци по какъв начин той изостава. А може бързо да напредне! Има доста неща, които могат действително да се създадат. Например посредством едно ново Съединение, правилно не в оня размер на огромното....

-Какво имате поради?

Имам поради да си върнем в рамките на нашата община сегашните изкуствени формирания, наречени " Марица " и " Родопи ". Кой ще отхвърли, че това е пловдивска земя? Това са пловдивчани! Няма в този момент да се занимаваме кой и за какво откъсна живо месо от организма на нашия град. Каквото и да си приказваме, става дума за пари. Пари, които непосредствено се вземат от Пловдив, само че също така – пари, които Пловдив дава, тъй като даже общинските им сгради са в града, да не приказваме за всички услуги, които ние финансираме – обучение, опазване на здравето и така нататък Нека хората да ги употребяват – те нямат никаква виновност за неестествените решения на политиците, само че и градът да има изгода. Има ли някой в благата ни страна, който да не е наясно, да не вижда и да не усеща, че това е изкуствено разделяне. Пловдив, също като София, може и би трябвало да бъде огромна община. А не една от най-малките по територия в България. Това е естествено и би трябвало да се случи. Начинът е още веднъж през гласа на хората – с локални референдуми.

-Това ли е актуалният национализъм?

Местният национализъм е част от актуалния национализъм. И той следва да се развива, тъй като, знаете девиза на целия Европейски съюз: " Европа на районите ". Както разбирате, ние и нашето виждане сме бъдещето. Европейското бъдеще. Ние, пловдивчани, имаме доста с какво да се гордеем. Имаме и доста от какво да се срамим, за голямо страдание....

-Можете ли да дадете образец?

Например от обстоятелството, че 12 години, откогато не съм кмет, не са почистени речните корита. Видяхме и ни беше болно от нещастието на хората в община Царево. Мен ме е позор, че никой от моите наследници като кмет не се е погрижил за това. А знаете, че специалистите са единомислещи: измененията на климата от ден на ден ще ни изненадват неприятно с бедствия, изключително с наводнения. Имаме концепцията, когато се върна в общината, освен да почистим тези корита, само че и да добием система за ранно уведомяване, с цел да могат хората авансово да бъдат осведомени и да вземат ограничения, в случай че на хоризонта се задават сходни феномени. Така се работи в цяла Европа. Другият проблем е с инфраструктурата. Ние се борим за туризъм: отлично, а по какъв начин се влиза и по какъв начин се излиза от Пловдив в посока на най-голямото летище в страната - Софийското и на най-големия град, а значи и източник на гости за вътрешен туризъм, какъвто е столицата. И това са единствено част от нещата, които незабавно би трябвало да създадем. От Ден първи, както е писал поетът. И са част от аргументите, заради които нямаше по какъв начин да не се кандидатирам за кмет, а " да си виждам пенсията ", за което ме иронизират. Такъв човек съм, че не се предавам, щом има значима за Пловдив идея.

***

е кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година. Завършил е Висшето военно артилерийско учебно заведение в Шумен с чин старши лейтенант, в този момент капитан от запаса. Следва право в Юридическия факултет на ПУ " Паисий Хилендарски “, по-късно във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий “. Член на Пловдивската адвокатска гилдия. Работил е и като учебен психолог. Женен, има една щерка.

През 2003 година става кмет на регион " Тракия “. През октомври 2007 печели локалните избори на първи тур с близо 53% поддръжка и е определен за кмет на Пловдив. На идващите локални избори през 2011 година стига до балотаж, като основава казус – след края на мандата си получава повече гласове, в сравнение с предходните избори, когато е определен. През 2014 и 2017 година е депутат поредно в 43-тия и 44-тия парламент. Председател на Комисията по просвета и медии и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

е претендент за кмет и лидер на листата на коалиция “Съединени за Пловдив " с номер 68 в бюлетините.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР