Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов представиха днес на площад

...
</TD
>Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов представиха днес на площад
Коментари Харесай

Изложба представя впечатляващата природа на Русенска област

Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов показаха през днешния ден на площад " Свобода “ своята галерия " Обитателите на Русенско Поломие “.

Впечатляващите постери, дело на двамата русенци, са въодушевени от биологичното многообразие в региона, оповестяват от Община Русе.

Те споделят с публиката своите няколкогодишни старания в документирането на дивите животни в естествената им среда. Фотосите са съпроводени с текст, който дава забавна и потребна информация за всеки сниман жител на Поломието.

" Русенци и гостите на града могат да видят от близко типове, които се следят мъчно даже с бинокъл “, сподели Константин Канин. Той изясни, че сходни впечатляващи фотоси могат да бъдат реализирани единствено с извънредно самообладание и с огромна обич към жителите на дивия свят.

На откриването участваха и зам.-кметовете на Русе Златомира Стефанова и Енчо Енчев.

" Тази галерия е от русенци за русенци. Фондацията поддържа концепцията на двамата фотографи, с цел да могат тези в действителност неповторими фотоси да доближат до по-широка аудитория, “ съобщи Златомира Стефанова, която е и ръководител на УС на Фондация " Русе – град на свободния дух “.

Енчо Енчев посочи, че изложбата " Обитателите на Русенско Поломие “ е част от ревюто " Уикенд Туризъм “: " Текстовете, които съпровождат фотосите, са написани на български и британски език, с цел да могат и задграничните посетители на града, които чакаме тези дни за ревюто, да се допрян до хубостта на дивата природа на Поломието “.

Един от показаните типове е Сивата чапла. Тя е най-едра измежду чаплите, които се срещат в предпазената зона " Ломовете “. Размахът на крилата й доближава 195 см, а фрагментът в изложбата демонстрира птицата в съвсем действителен размер. В обективите на фотографите попадат и доста други редки екземпляри от летящата фауна на Поломието - Кокилобегачът, Земеродното рибарче, Големият ястреб, Египетският лешояд, Орелът риболовец. Освен разнообразния птичи свят, русенци могат да видят от близко и хищните жители на местността.

Европейската пума, да вземем за пример, се среща все по-рядко. Ловът ѝ е неразрешен, защото в предишното е била отстрелвана като нездравословен див звяр и по тази причина популацията ѝ е намаляла.

Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов приканиха хората, които посещават Поломието, да пазят дивата природа чиста, с цел да може обиталището на редките типове животни и птици да бъде съхранено.

Изложбата " Обитатели на Русенско Поломие “ се реализира от Община Русе, Общинска фондация " Русе - град на свободния дух " и с финансовата поддръжка на " Дунарит " АД.

Фотографиите могат да бъдат видени до края на май на площад " Свобода “.

С живото си благосъстояние " Ломовете “ предлага отлични условия за фотографски туризъм и снимане на диви животни в естествената им среда. Биологичното многообразие на предпазената зона е показано от над 870 растителни типа, измежду които 30 балкански и един български ендемит, 22 типа риби, 19 типа влечуги, към 200 типа птици, от които към 130 типа гнездещи, 70 типа бозайници.

През последните 6-7 години в Поломието са открити два нови типа водолюбиви бозайника – от 2014 година - ондатрата (Ondatra zibethicus), а от 2020 година и европейският бобър (Castor fiber), който бе липсващ от фауната на България още през втората половина на XIX век. Новото естествено местообитание на бобъра е в най-южната част на Балканския полуостров и Европа.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР