е върнато за ново разглеждане от областния управител Ангел

...
</TD
> е върнато за ново разглеждане от областния управител Ангел
Коментари Харесай

Областният управител върна решение на ОбС Пловдив

е върнато за ново разглеждане от регионалния шеф Ангел Стоев, научи Plovdiv24.bg .

Ето и претекстовете за връщане на Решение № 20, взето с Протокол № 5 от 09.02.2023 година на Общински съвет – Пловдив:  

Съгласно т. 2.2. от Решение № 20, взето с Протокол № 5 от 09.02.2023 година на Общински съвет – Пловдив се планува като част от тръжните условия, че участници в търга могат да бъдат единствено лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения или търговски сдружения, притежаващи капитала на лечебно заведение за болнична помощ, осъществяващи активност на територията на община Пловдив.  

Според наредбата на член 3, алинея 3 от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност /ЗОАРАКСД/, при административно контролиране и административен надзор върху стопанската активност административните органи и органите на локалното самоуправление не могат да постановат ограничавания и тежести, които не са нужни за реализиране на задачите на закона. Противоречието на признатото решение на Общинския съвет, с посочената норма се показва в основаване на ограничавания и тежести при административното контролиране и административния надзор, които не са нужни за реализиране на задачите на закона. 

Предмет на търга е отдаване чартърен на парцел за паркинг. Това не обосновава по никакъв метод стесняването на кръга на участниците в търга до избраните с решението субекти, а точно лечебни заведения.  Приетото решение в тази му част нарушава и нормата на член 19, алинея 1 от Конституцията на Република България /КРБ/, според която, стопанската система на Република България се основава на свободната стопанска самодейност, а предвид на член 19, алинея 2 от Конституция на Република България, законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотреби с монополизма, нелоялната конкуренция и пази потребителя. 

Констатираните несъгласие с материалноправни разпореждания и противоречие с задачата на закона съставляват независими учредения за незаконност на административния акт.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР