До края на тази седмица ще може да бъде разгледана

...
</TD
>До края на тази седмица ще може да бъде разгледана
Коментари Харесай

Изложба, посветена на паметта на покойния Патриарх Неофит в Русе

До края на тази седмица ще може да бъде прегледана откритата предишния петък галерия в Русенската художествена изложба, отдадена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше настоящ русенски митрополит. Припомняме, че в началото концепцията беше експозицията да остане до през днешния ден, само че заради засиления интерес тя ще остане още няколко дни в културната институция, заяви ОА-Русе.

Инициативата, която съдържа близо 20 фотоси и документи от фонда на Държавния списък в града, се реализира по предложение на заместител регионалния шеф Георги Георгиев. Нейната реализация стана с помощта на специалистите от Областната администрация, Държавен списък – Русе и Художествена изложба – Русе. Инициативата се реализира и с поддръжката на доцент доктор Йордан Дойчинов от Русенския университет " Ангел Кънчев “ и Регионална библиотека " Любен Каравелов “.

Интересен факт е, че изложбата е ситуирана в границите на пространството на експозицията " Иконата преди и в този момент “, която е една от трите непрекъснати експозиции в Русенската изложба. Тя съществува от 2004 година и е получила е персоналната благословия на дядо Неофит. Изложбата съдържа икони, основани в интервала XVІІ – ХХ век. Три от тях са от фонда на галерията. Останалите тридесет и пет са предоставени от Русенската митрополия и са част от остарелия иконостас на църквата " Св. Георги ". Експозицията e допълнена с произведения на модерни русенски художници, интерпретиращи концепцията за " въображаемия храм ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР