До края на 2024 година Община Благоевград ще трябва да

...
</TD
>До края на 2024 година Община Благоевград ще трябва да
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград за дефицита в Бюджет 2024: Вълшебства не могат да се случат, дефицит се покрива само по един единствен начин

До края на 2024 година Община Благоевград ще би трябвало да откри метод, с цел да се оправи с бюджетния недостиг, който тази година е в размер на 20 млн. лева На конференция кметът изясни, че в бюджетните организации магии не могат да се случват, а недостиг се покрива посредством изключителни приходи или посредством намиране на метод за в допълнение финансиране.

Градоначалникът означи, че сега се прави разбор, след който ще стане ясно какви са разновидностите пред Община Благоевград за стопяване на недостига. Във връзка с медийни изявления, в които се твърди, че се планува вземането на нов заем, Байкушев сподели, че в случай че ще се тегли заем, то това ще стане единствено с решение на Общински съвет – Благоевград и след осъществяване на публично разискване. Той акцентира, че към сегашния миг няма направено и/ или импортирано предложение за искане на нов креди.

" В бюджета за 2024 година ясно е посочено, че имаме 20 млн. лева недостиг. По бюджетните правила недостиг се покрива с външно финансиране. Това са пари, които ние би трябвало да платим до края на тази година и по тази причина споделям, че това е дупка в тазгодишния бюджет. Това не е общата задлъжнялост на общината, тя е към 50 млн. лева “, разяснява още той.

Кметът разясни, че към този момент са били подхванати стъпки от страна на Община Благоевград за справяне с тежката финансова обстановка посредством обединение на три общински предприятия и усъвършенстване на чиновниците в тях, както и посредством смяна в структурата на Общинска администрация. Друга от ограниченията е повишението на налозите и такса " Смет “.

От думите на Байкушев стана ясно, че се водят диалози с институциите, които са финансирали Община Благоевград и тези, които могат да я финансират в допълнение, като се разискват и разновидности за разсрочване на отговорностите.

" По съществени средства в общинската хазна можем да вкараме, тогава, когато има вложители, когато има покупко-продажби с недвижими парцели, когато има ново строителство. Тогава влизат повече пари в общината. Това няма по какъв начин да стане за 3 или 6 месеца. Трябва систематична работа. Работим в тази посока. Проблемът е тази година, тъй като ние не може да създадем чудо или да си нарисуваме пари, а те би трябвало да се похарчат в този момент. Ние нямаме избор “, добави той.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР