Бургаската катедрала Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си

...
</TD
>Бургаската катедрала Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си
Коментари Харесай

Най-после! Катедрален храм Св. св. Кирил и Методий възвърна автентичния си облик!

Бургаската катедрала " Св. св. Кирил и Методий “ възвърна достоверния си образ. Фасадата на храма е реставрирана и всички детайли по нея, които бяха повредени.

" Реставрационните действия стартираха през 2020 година. Като трудност и софтуерно осъществяване те са единствените по рода си, изпълнявани до момента в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит, който е употребен, разрешава моделиране и в комбиниране с уменията на италианските майстори каменари - проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е основан един архитектурен шедьовър.

За страдание по времето на градежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е доста нестабилен на атмосферните въздействия и ерозира първо в дълбочина и доста по-лесно от другите материали. На повърхността наподобява здрав, само че от вътре е разслоен и прояден.

Възстановителните действия се трансфораха от строителна в художествена реституция. Работи се камък по камък, детайл по детайл, като се резервират всички истински площи и елементи, които са в относително положително положение.

От всички детайли, капители, конзоли, основни камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха на място ретуширани до първичната им форма и размер, с цел да може да се смъкна прецизен отпечатък. След това се прави шаблон за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, направа на силиконов шаблон за тиражирано отливане на детайлите “, написа в обществените мрежи кметът на Бургас.

Свалени са от фасадата 57 отпечатъка, направени са 58 калъпа, отлети и инсталирани са на фасадата над 1200 детайла.

Моделирането при подготвителните действия и на място на фасадите се извърши с труда и управлението на висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и ученици на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР