Бургас е домакин на икономическия форум Диверсификация и завръщане на

...
</TD
>Бургас е домакин на икономическия форум Диверсификация и завръщане на
Коментари Харесай

Кметът: Гарантирам подкрепа на всеки германски инвеститор, който избере Бургас

Бургас е хазаин на икономическия конгрес " Диверсификация и завръщане на производствата в Европейски Съюз “. Той се организира в Конгресния център. Организатори са Германо - българската индустриално - комерсиална камара и Община Бургас.

" Гарантирам поддръжка на всеки немски вложител, който избере Бургас! “, сподели кметът пред участниците в събитието. Сред тях са посланикът на Федерална Република Германия в България Н. Пр. госпожа Ирене Мария Планк, президентът на ГБИТК господин Тим Курт, представители на институциите на Република България и Федерална Република Германия, локалните управляващи, както и водещи компании от разнообразни браншове на стопанската система. Предвиден е обособен панел за мениджъри на немски компании в България, които ще показват своите сполучливи планове.

" Искам да благодаря на управлението на Германо - българската индустриално - комерсиална камара за положителното съдействие, част от което е и това събитие. Темата за " Диверсификация и завръщане на производствата в Европейски Съюз “ е изключителна настояща и изисква да обединим старания и да работим дружно.

През последните десетилетия се наложи наклонността за изнасяне на производствата към страни отвън границите на Европейски Съюз. Разбира се, това имаше негативни последствия за страните членки, като загуба на работни места, понижена иновативност, усилване на бранша на услугите и понижаване на индустриалните предприятия. Но решенията ги взема бизнесът, и когато цифрите обосновават по-ниски разноски за произвеждане и по-висока облага, няма механизъм, който да стимулира бизнесмените да влагат в Европа.

Пандемията, а след това и фрапантното нарастване на цената на горивата, разкриха някои от слабостите на световната верига на доставките и породи нуждата бизнесът да преразгледа и премисли тактиките си. От друга страна развиването на технологиите дава опция за подмяна на процеси, осъществявани от нискоквалифицирана работна мощ, с машини, само че в това време поражда потребността от висококвалифицирана работна ръка.

Ето за какво през последната година се следи наклонност за завръщане на производствата към Европа. И щом бизнесът е припознал тази потребност, нашата задача е да го подкрепим и да помогнем в тези процеси. Защото това значи повече работни места, откриване на производства с висока добавена стойност, обезпечена работа на възпитаници от професионалните ни гимназии и студенти от университетите ни.

Бургас е основен в този противоположен развой на завръщане на вложенията. Ние сме най-източното пристанище на Европейския съюз.

В създалата се обстановка е все по-важно партньорството сред страната, локалните управляващи и задграничните търговски камари и представителства, с цел да нареждаме България на картата на желаните дестинации за тези процеси. И освен тъй като имаме ниски налози, а тъй като можем да осигурим висококвалифицирани експерти в разнообразни браншове.

Като кмет на четвъртия по величина град в страната, с едно от най-големите пристанища на Черно море, интернационално летище и отлична пътна и железопътна съгласуваност, най-отговорно декларирам, че персонално ще спомагам на всяка компания, която реши да изнесе произвеждане към Бургас! “, сподели още кметът Николов.

*

Лектори в днешния конгрес са: Христо Етрополски – зам. - изпълнителен шеф на Българска организация за инвестиции; инж. Вихрен Стойнов – началник на Центъра за пълномощия и пълномощник на Сименс Енерджи ЕООД; Кирил Бораджиев – шеф HRS Bulgaria; Мартин Кнап – отдел " Международни пазари “ при Инициатива интернационална резистентност към Германската индустриално-търговска камара (DIHK) в Берлин; Ясен Георгиев – изпълнителен шеф на Институт за икономическа политика (ИИП); Тим Курт – CEO на Аурубис България и президент на ГБИТК; Александър Миланов – CEO на BMW България и член на Управителния съвет на ГБИТК; Петер Вайлгуни – шеф на EMGR AD, Dietz-motoren GmbH, Elektromotorenwerk Grünhain GmbH; Мариян Иванов – Open Banking & DLT Engineering Manager Digital Technology Center Commerzbank AG; Георги Брашнаров – създател и изпълнителен шеф Nemetschek Bulgaria; Доброслав Димитров – ръководител на УС нa BASCOM, съосновател и изпълнителен шеф на Империя Онлайн ЕАД; Марина Шидероф – Founder & CEO, Fram Creative Solutions ЕООД; Станимир Николов – CEO StoreIT, районен представител на ГБИТК в Бургас.

Обявената стратегия включва показване на България като подобаваща европейска локация за откриване на производства, диверсификация на веригите за доставки, развиване на двустранните стопански връзки сред България и Германия, технологии и нововъведения.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР