Българският ВиК холдинг е осигурил преди два дни 2 225

...
</TD
>Българският ВиК холдинг е осигурил преди два дни 2 225
Коментари Харесай

Осигурени са 2 225 000 лева за изграждане на довеждащ водопровод в Брестовица

Българският ВиК холдинг е обезпечил преди два дни 2 225 000 лв. за създаване на довеждащ тръбопровод от новите сондажи, направени особено за водоснабдяване на село Брестовица. Това заяви на нарочна конференция кметът на община " Родопи ", предава Plovdiv24.bg .

Довеждащият тръбопровод ще обезпечи чиста вода в Брестовица от сондажи в землището на село Йоаким Груево, община Стамболийски. Дълбочината им е 60 метра. Площадката е задоволително отдалечена от река Въча, мангановите отлагания са на огромно разстояние, а подземният поток е от юг към север, изясни инж. Влахова. 

Довеждащият тръбопровод ще е с дължина към 5-6 километра и ще стартира от изграждащата се сега от ВиК пречиствателна станция " Брестовица-2 ".  Обектът ще се осъществя отвън обитаемото място, минава по общинските пътища и би трябвало да се осъществя бързо, счита Михайлов. По неговите думи, ВиК към този момент е избрал реализатор и е сключил контракт с него.

Михайлов направи ретроспекция на казуса с питейната вода в Брестовица и какво е направила администрацията от 2020 година до момента. Изготвен е план за нов тръбопровод в обитаемото място. Министерство на регионалното развитие разделя публичната поръчка на две елементи, като процедурата за ниската и междинната зона в селото е предоставена на ВиК, а за високата зона и за възобновяване на настилката - на администрацията на община " Родопи ".

Финансирането също е разграничено. Проектът за ниската и междинна зона е на стойност 7 милиона, а за високата зона плюс възобновяване на пътните настилки в регулацията на селото - надлежно 3,6 млн. и 10,7 млн. лева

Михайлов счита, че би трябвало да има законови промени, съгласно които при рискови условия се ползват съкратени периоди. Припомни, че поради замърсяването с манган на питейната вода в Брестовица още през 2021 година е оповестил бедствено състояние.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР