Българската банка за развитие представи в Пловдив програмите за финансиране,

...
</TD
>Българската банка за развитие представи в Пловдив програмите за финансиране,
Коментари Харесай

ББР представи в Пловдив програми за финансиране

Българската банка за развиване показа в Пловдив стратегиите за финансиране, застрахователни артикули и решения в поддръжка на дребните и междинни предприятия, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Българската организация за експортно обезпечаване е учредена преди 25 години като 100% благосъстоятелност на страната с съществена задача поддръжка на експортния капацитет на българските компании посредством стимулиране на износа на артикули и услуги. Другите цели са улеснение достъпа до финансиране на дребни и междинни предприятия и понижаване на междуфирмената задлъжнялост. Дейността на БАЕЗ се контролира от Закона за експортното обезпечаване.

" До момента никое управление на БАЕЗ за тези 25 години не си е разрешавало да употребява и една стотинка от тези средства. Опитвали сме се с печелившите си действия, които имаме, да компенсираме загубите по по-високорисковите действия, само че пък са в поддръжка на този сегмент " - коментира председателят на УС на Българска организация за експортно обезпечаване Гълъбин Гълъбов. Кодексът за обезпечаване е другият нормативен акт, който контролира БАЕЗ и всички останали застрахователни компании отвън Закона за експортното обезпечаване. 

Финансовите данни за 2022 година, че личният капитал на БАЕЗ е към 30 милиона лв., а платените вреди са 6.2 милиона лв.. Държавната гаранция е в размер на 130 милиона лв., като сумата стои в държавния бюджет и не се употребява. Застрахованият износ към края на годината е съвсем 2 милиарда лв., чистият осигурителен потенциал, който се дефинира от закона, е 1.2 млрд лв., а общият застрахован оборот е над 4 милиарда за предходната година. 

Търговският риск от тези 4 милиарда е към 80%, заемите за предекспортно финансиране са 89 милиона, заеми несвързани с експортна активност (кредити за МСП) - 67 милиона, изясни Гълъбов.

Повече за БАЕЗ гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР