Аномалия е изкупната цена на прясното мляко да е 85-90

...
</TD
>Аномалия е изкупната цена на прясното мляко да е 85-90
Коментари Харесай

Министър: Изкупната цена на млякото е 90 стотинки, а в магазините е 3.50 лева

Аномалия е изкупната цена на прясното мляко да е 85-90 стотинки за литър, а в магазинната мрежа да се продава по 3.50 лв.. Има частична далавера. Това съобщи пред публицисти в пловдивското село Устина министърът на земеделието, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Вече са почнали инспекции на вноса на количествата мляко от европейски страни, което на процедура не съставлява импорт, и от Украйна.

" Проблемът с вноса от Украйна е все по-голям. Министерство на земеделието на България беше първото, което сложи проблематиката в Европейски Съюз, считайки,  че страните от по-източния блок, тези, които са близо до Украйна, на процедура заплащат по-висока цена. След диалози с животновъди през вчерашния ден взаимно с други служби от през днешния ден сме на терен и вършим инспекции дали има нерегламентиран импорт и дали качеството дава отговор " - разгласи агроминистърът. 

Министерствата на земеделието и на стопанската система приготвят взаимна Наредба за проследимост по цялата верига поради хигиената и качеството на храните, както и поради сигналите във връзка с пшеница и други зърнени култури, и за млякото от Украйна. Направено е изследване по какъв начин във водещите страни в Европейски Съюз се оправят със обстановката. Оказва се, че две страни са наложили таван на цените, което не е сполучлив модел. счита, че в Гърция се ползва нелош модел - в случай че имате 5-6 продукта, ви задължават единия да е на базовата цена, да не е като първокласна стока.

Като извънредно добър модел агроминистърът уточни този във Франция и в този момент се превеждат на български език два техни закона. Единият пази земеделските производители и в него се споделя, че цената при производителя е настоявам, тя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преработки и на предложение на пазара. Гечев със страдание означи, че България е доста надалеч от положителните европейски модели на кооперативни структури и във връзка с регулацията.

" Започваме да работим нов Закон на търговията с храните, както към този момент разгласи министър председателят. Имаме Закон за храните, който споделя етикетирането, качеството на всичко, само че нямаме съответно законодателство във връзка с търговията. В  спешните моменти се оказа, че българския пазар е тежко неструктуриран, без достатъчната регулация и цените избиват в анормален метод. След успокояването на цените, за което страната даде доста пари на бизнеса, секторите реагираха съответно, само при цените на храните и изключително на млечните артикули се следят аномалии " - разяснява министърът.

Високите цени изкривяват стопанската система, добави той. Не е обикновено хората да харчат над 40 % от приходите си за храни. В специфичен уебсайт, който се приготвя сега,  ще се засичат цените два пъти на седмица, с цел да може през медиите да се получава съответна информация къде се получават дадените ценови разлики.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР