Административният съд в Пловдив остави без уважение искането на кмета

...
</TD
>Административният съд в Пловдив остави без уважение искането на кмета
Коментари Харесай

Референдум за бъдещето на Белащица ще има въпреки кмета на Родопи

Административният съд в Пловдив остави без почитание настояването на кмета на община " Родопи " да бъде спряно провеждането на локален референдум в Белащица на 17 декември. Датата беше избрана със заповед на регионалния шеф Илия Зюмбилев. Въпросът на допитването е: " Искате ли село Белащица, запзвайки статута си на село, да се отдели от община " Родопи " и да се причисли към община Пловдив? ". Определението съда може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд, предава Plovdiv24.bg .

Производството по делото е формирано по тъжба на краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Община " Родопи ". Претендира се анулация напълно на акта заради незаконност и отсъждане на разходи, в това число държавни такси и юрисконсултско заплащане.

В деня на разглеждане на делото, 15.11.2023г., постъпва молба от кмета на община " Родопи ", с която още веднъж е декларирано искане за прекъсване на позволеното по силата на закона авансово осъществяване на оспорената заповед.

Според наредбите на чл.180 от Административнопроцесуален кодекс, оспорването не стопира осъществяването на общия административен акт, какъвто е актуалният случай. Съдът може да спре позволено авансово осъществяване на административен акт, в случай че би могло да аргументи на оспорващия забележителна или мъчно поправима щета, като осъществяването може да се спре единствено въз основа на нови условия. В съответния случай не са приложени доказателства в тази посока, а са декларирани възражения по отношение на незаконосъобразността на оспорения по делото акт и са изложени терзания по отношение на възможните последствия от резултата от референдума, които не следва да бъдат обсъждани в сегашното произвеждане.

Приложеното към процесната молба негативно мнение на кмета на село Белащица, е персонално и неотносимо към обсъждания спор, защото отбраната на законните права и ползи на жителите на село Белащица, реализирана от кмета на селото, не следва да лимитира правото на жителите на селото на директно присъединяване в локалното самоуправление посредством референдум.

Административният съд намира, че настояването за прекъсване осъществяването на заповедта на регионалния шеф, се явява нестимулирано и недоказано на учредения, които биха се противопоставили на предпазени държавни, публични и други ползи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР