6 отбора с участници на възраст между 5 и 48

...
</TD
>6 отбора с участници на възраст между 5 и 48
Коментари Харесай

Играта Echoes of the roots взе голямата награда на Burgas Game Jam 2023

6 тима с участници на възраст сред 5 и 48 години взеха присъединяване в тазгодишното издание на Burgas Game Jam. Темата, по която те създаваха своите игри, е " Корени “. Събитието се организира в експозиционен център " Флора “ с общителното подпомагане на Община Бургас.

Участниците имаха единствено 48 часа да основат игра. След приключване на времето всички посетители и журито имаха опция да тестват новите артикули. Отборите показаха игрите си, след което отговаряха на въпроси от журито и публиката.

Голямата купа за първо място беше присъдена на " Echoes of the roots “, направена от тим BuggySoft – Станимир Ламбов и Христо Денчев, които са възпитаници от 12 клас в Професионална гимназия по електротехника и електроника " Константин Фотинов " - гр. Бургас. Тя показва 3D свят, построен с Unity.

Играта разкрива вълнуващото премеждие на археолог, който открива мистична светиня. Тя му дава силата да управлява растения и корени, източник на магическа мощ. Играчите се причисляват към основния воин, до момента в който направлява през антични руини, употребявайки новооткритите си качества за решение на пъзели и откриване на секрети.

Второ място отиде при " Удар студио “, пристигнал особено за събитието от Варна. Отборът, състоящ се от двама актьори и един програмист, се занимава любителски с създаване на игри. Те сътвориха извънредно красивата игра Root For The Grasshopper, която е въодушевена от виталния цикъл на скакалеца. Играчът би трябвало да направлява скакалец, който скача и заобикаля трудности, с цел да си проправи път през гората. Направена е на GameMaker, с напълно автентичен арт и аудио.

Трето място завоюва играта Roots Land на тим Spider Roots, направена на Scratch. В този екип бе и най-малкият участник на BGJ2023 - Михаел, на 5 години, от детска градина " Ханс Кристиян Андерсен “, който взе участие дружно с майка си. Той се грижеше за цялото арт и звуково оформление на играта и героите. Играта е просветителна и учи за почвата, растенията, вредители и по какъв начин се хранят корените. Играчът оказва помощ на малко семенце от ягода да порасне и да стане плод, като избере най-хубавата тактика за събиране на скъпи запаси и предотвратяване от рисковите бурени и попови свине.

“Хакатонът за поредна година се трансформира в мотив на хора с идентични ползи да се съберат и да обменят опит и страсти. В духа на колаборация и взаимопомощ, участник от тим “All ages " даже сътвори звука за съперниците си от " Удар студио “ ", споделят уредниците.

Въпреки че участниците разполагаха единствено с 48 часа, артът на всяка от игрите беше изработен на място. В крайник с трендовете един от тимовете употребява изкуствения разсъдък на Midjourney, с цел да генерира картинки за дизайна си.

Останалите тимове, които се включиха, са " All ages " с играта " Root wizard quest ", Отбор " Морков “ с играта " Carroots! ", Отбор " Отбор " с играта " Unrooted ".

Тричленното жури тази година даде скъпи препоръки на основателите на игри. Деян Иванов, създател на клуб за настолни игри " Аурора “, дизайнер и проектант, се включи с доста препоръки за геймплея – цялостната концепция на тима, какъв е сюжетът, въздействието на играта и по какъв начин може да се усъвършенства. Чавдар Жечев от Scalefocus даваше упътвания за техническото осъществяване и аудио оформлението, защото, като се изключи че е IT експерт, той се занимава и с композиране на музика.

Изключително въодушевяващ беше третият член на журито – Елена Иванова. Тя стартира пътя си в света на игрите като актьор по време на първия Burgas Game Jam 2015. Понастоящем е UI и актьор от компанията Playrix, която е в Топ 3 фирмите за мобилни игри в световен мащаб. Тя оценяваше и съветваше тимовете по какъв начин да подобрят потребител интерфейса и цялостното графично оформление на игрите си.

Освен купите за първенците, всички участници получиха тениски с Кольо, талисмана на Burgas Game Jam, обезпечени от IT компаниите Scalefocus и Pliant, 3 безвъзмездни визити на клуб " Аурора “ и вкусни пици от Яв-ка. Печатните материали за събитието бяха обезпечени от книжарница " Стеди “.

Burgas Game Jam е част от международната самодейност - хакатон за правене на игри Global Game Jam. Тазгодишната тематика беше показана със особено включване от представители на Global Game Jam. След приветствието на Тим Кълингс, който е изпълнителен шеф на самодейността, думата взе Алексей Извалов, представител на GGJ от Украйна. Той прикани всички участници да си оказват помощ един на различен и да споделят силата на колаборацията. От съображения за сигурност тази година всички местоположения, в които се организира събитието в Украйна, бяха скрити на картата.

Със мощно обръщение се включи и Фереще Фаруг, създател и изпълнителен шеф на Code To Inspire, първото учебно заведение по програмиране за девойки и дами в Афганистан. След завладяването на страната от талибаните през август 2021, на девойките и дамите е неразрешено да вървят на учебно заведение, да работят, да се придвижват свободно. Code To Inspire се пробва да се бори с това, предоставяйки все пак достъп до обучение и технологии, който ще им разреши да влязат в международния пазар на труда и по този начин да трансформират живота и бъдещето на фамилиите си.

Тази година в Global Game Jam се включиха 39 483 джамъри, които направиха 7630 нови игри от 800 местоположения в 108 страни по света. Датите за идващото издание към този момент са известни - 26 до 28 януари 2024 година Организаторите от БургасЛаб чакат всички гейм запалянковци следващата година още веднъж на Burgas Game Jam 2024!
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР