255 кандидати от 31 партии и коалиции ще се борят

...
</TD
>255 кандидати от 31 партии и коалиции ще се борят
Коментари Харесай

Силно женско присъствие при кандидатите за парламентарните избори в Русе

255 претенденти от 31 партии и обединения ще се борят за 7 мандата в Русенско на предварителните парламентарни избори на 9 юни тази година, стана ясно от извършена среща сред регионалния шеф Драгомир Драганов и състава на Районната изборна комисия /РИК/.

Областният шеф увери ръководителя на РИК Милена Хинкова, че ръководената от него институция ще продължи да работи в цялостен синхрон с РИК и ще спомага за навременното разрешаване на всеки проблем.

" Надявам се да няма подмолни игри и да не се злепоставя съперника, като се нарушават моралните и законови правила “, съобщи регионалният шеф по отношение на идната предизборна акция.

Според него най-важно е русенци да видят действително разнообразни отзиви и градивен конфликт на хрумвания, тъй че да създадат най-правилният избор. Областният шеф обърна и изключително внимание на младежите, които за първи път ще гласоподават.

" Те ще бъдат зрелостници освен в учебно заведение, само че и в действителния живот. Сега имат неповторимия късмет да гласоподават както за евродепутати, по този начин и да се регистрира тяхното мнение за бъдещето на страна “, безапелационен бе Драганов.

Припомняме, че крайният период за регистрация на листи с претенденти за народни представители от всеки изборен регион беше до 17.00 часа през вчерашния ден.

Пълните листи, с 14 имена, са 9, а тези с по един единствен претендент – 2.

Жените, които ще се борят за народни представители на идния избор са 64, което е ¼ от всички претенденти за депутати. Най-много дами има в листата на " Движение за права и свободи “ – седем, което значи, че половината от претендентите за народни представители на " Движението за права и свободи “ са от нежния пол. Любопитен факт е, че само от дами са формирани листите на две политически сили " Партия на ЗЕЛЕНИТЕ “ и " НИЕ ИДВАМЕ “. Това са и двете обединения, които са записали по един претендент за народен представител от района. С напълно мъжка листа са други шест обединения. Това са БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ – БНО, БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ (БСДД), " КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА ", " ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ “, ГЛАС НАРОДЕН и ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Шестте партии и обединения са записали общо 28 претенденти за народни представители.

За съпоставяне с последните парламентарни избори от предходната година броят на искащите да влязат в Народното събрание от Русенско се е нараснал с съвсем 35% или със 66 души. През април 2023 година претендентите за народни представители бяха 189 от 21 партии и обединения, което значи, че и броят на политическите обединения е бил с 10 по-малко по отношение на сегашния.

По-късно през днешния ден заместител регионалният шеф Георги Георгиев ще взе участие в среща с представители на ангажираните институции по отношение на подготовката на изборите в района.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР