22-годишният пианист от Русе Николай Димитров, който бе избран за

...
</TD
>22-годишният пианист от Русе Николай Димитров, който бе избран за
Коментари Харесай

Пианистът Николай Димитров: Свиренето в Младежкия оркестър на ЕС вдъхновява

22-годишният пианист от Русе Николай Димитров, който бе определен за втора поредна година да бъде част от Младежкия оркестър на Европейски Съюз – EUYO, взе участие в пролетния тур на оркестъра в Белгия. Концертите бяха в три белгийски града, в чест на белгийското председателство на Европейски Съюз. На 8 май оркестърът свири в Концертгебау в Брюж, на 10 май – в Шарлероа, а на 9 май – Деня на Европа, имаше огромен концерт в " Бозар “ в Брюксел пред многочислени публични посетители. Заедно с това бяха изнесени и камерни концерти, където Николай Димитров свири с другата българка в състава – цигуларката Вероника Венчарска. След изявата в Деня на Европа музикантите са имали и срещи с посланици и дипломати от своите страни.

" Селекцията за присъединяване в оркестъра е доста сложна – тази година имаше 3500 кандидатури за 108-110 места, до момента в който предходната година претендентите бяха 2500 кандидатури. Правят се прослушвания в 27-те страни членки на Европейски Съюз и оттова се избират на няколко кръга най-хубавите музиканти от цяла Европа на възраст до 26 години. Това, че към този момент си бил член на оркестъра, не ти дава автоматизирано право да си в него. Предимството е, че комисията те познава и че не би трябвало да минаваш всички кръгове отначало, а непосредствено отиваш на финалния кръг, където би трябвало да демонстрираш високо равнище и да покажеш, че към момента си по-добър от останалите “, описа пред РусеМедиа Николай Димитров.

Той кандидатства още веднъж за присъединяване в оркестъра, тъй като намира работата в него за вдъхновяваща. В EUYO работи със световноизвестни имена, срещат нови хора, нови култури и намира нови другари. " Вдъхновяващо е, тъй като всеки се стреми да даде най-хубавото от себе си и приказваме за хора с едно по-високо схващане за музиката и детайлите, което разрешава времето, което се влага, да бъде ориентирано към търсене на тази тенденция, а не върху създаване на главен рудимент и търсене на съществени неща “, сподели още русенският пианист.

И трите огромни концерта са минали с огромен триумф – с аудитория на крайници, бурни овации и по два биса. На сцената музикантите бяха водени от диригента Александър Блох, а солисти бяха трима лауреати на влиятелния конкурс " Кралица Елизабет “ /Брюксел/ – Джонатан Фурнел – пиано, Тимъти Чой – цигулка, Хайюнг Чой – виолончело. В програмата бяха включени международната премиера на творбата EUTOPIA на Анелис ван  Парис, Тройният концерт за пиано, цигулка и оркестър от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър № 4 от Бетовен, Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп.61 от Бетовен, Испанска рапсодия и Болеро от Равел.

На Николай Димитров му следва още едно прекарване с EUYO – летния тур, в който ще взе участие в първата от двете стратегии. С нея музикантите ще имат концерти на влиятелните фестивали в Графенег /Австрия/ и Болцано /Италия/, а " черешката на тортата “ ще бъде концертът в огромната зала на " Карнеги хол “ в Ню Йорк. Изявата на европейския оркестър ще бъде част от WOW – World Orchestra Week /Седмица на международните оркестри/, където най-хубавите юношески оркестри от разнообразни континенти ще изпълнят своите стратегии. Това е огромно събитие в музикалния свят, протичащо се за първи път.

Младият русенски пианист споделя, че на драго сърце би направил концерт и пред публиката в родния си град. " Много ми се желае да изсвирвам с Русенска филхармония, към този момент много репертоар съм построил, отворен съм за сходна изява и на драго сърце бих свирил за русенската аудитория “, сподели още Николай Димитров.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР