Тази зима ще бъде първата, в която ще се усетят

...
Тази зима ще бъде първата, в която ще се усетят
Коментари Харесай

Идва зимата на Ел Ниньо: Какво означава това

Тази зима ще бъде първата, в която ще се усетят последствията от явлението, което оказва доста въздействие върху климата през най-студените месеци от годината.

Ел Ниньо е една от трите етапи на южната вибрация Ел Ниньо (термин за естествено събитие, което се случва в Тихия океан-бел.ред.), която наблюдава измененията в температурата на водата в екваториалния Тихи океан, които могат да имат вълнообразен резултат върху метеорологичните модели по целия свят. Фазата Ел Ниньо настава, когато тези океански температури са по-високи от естествените за нескончаем интервал от време.

Fall has only just begun, but it’s not too soon to look ahead to winter, especially since this one may look drastically different than recent years because of El Niño.
— CNN (@CNN)
Тазгодишният Ел Ниньо стартира през юни, като се чака да има мощно въздействие тази зима и да продължи най-малко до началото на идната пролет, съгласно Центъра за прогнозиране на климата на NOAA.

По-хладният двойник на Ел Ниньо, Ла Ниня, изигра голяма роля през последните три зими в Съединени американски щати, като резервира южните елементи сухи, а в западните падна доста сняг.

Прогнозите за ранна зима от Центъра за климатични прогнози имат доста от отличителните белези на типичните зими присъщи при съществуването на Ел Ниньо, които предвещават идните промени.

Как може да наподобява тази зима?
Няма две идентични зими по време на Ел Ниньо, само че доста от тях имат общи температурни и валежни трендове.



Една от главните аргументи е позицията на струйното течение, което постоянно се измества на юг по време на тези зими. Тази смяна нормално носи по-влажно и по-хладно време на юг, до момента в който северът става по-сух и по-топъл, съгласно NOAA.

Тъй като струйният поток съставлява „ река “ от въздух, през която протичат бурите, те могат да се движат на юг с нараснала периодичност по време на зимата на Ел Ниньо. Повече стихии значи повече превалявания, нормално от южните равнини на югоизток. Това може да има решаващо значение за щати като Тексас, Луизиана и Мисисипи, наранени от суша.

Комбинацията от по-хладно време и по-чести превалявания може също да усили възможностите за зимни превалявания като мразовит дъжд, суграшица и сняг по южните елементи.

Reading: +: Will your region be wetter, drier, warmer or cooler?
— Silicon Valley North (@CCLSVN)
Ел Ниньо нормално води до по-мека зима на север от тихоокеанския северозапад до Средния запад. Въпреки това е допустимо да се образуват и самостоятелни стихии, които да причинят или значителни превалявания от сняг и мощен мраз в тези райони, само че те нормално са по-рядко срещани.

Това не са напълно положителни вести за елементи от Средния запад, които би трябвало да се оправят с рискови и изключителни равнища на суша, както и за снежната завивка в тихоокеанския северозапад - основен източник на вода за района.

Зимните модели, които Ел Ниньо провокира не са по този начин мощно въздействащи в Калифорния, югозападната и североизточната част.

Latest news:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР