Тази визита се случи в контекста на едно интервю, което

...
Тази визита се случи в контекста на едно интервю, което
Коментари Харесай

Мисията на Путин до Минск: Ще въвлече ли Кремъл Беларус във войната?

Тази аудиенция се случи в подтекста на едно изявление, което началникът на украинската защита ген. Валерий Залужни даде за списание " The Economist ". Според думите му Кремъл приготвя нов опит да превземе Киев, а офанзивата ще се разгърне точно от Беларус.

Срещата, която беше първото посещаване на Путин в Беларус от 2019 година, пристигна часове откакто Москва изстреля нов бараж от " дронове камикадзе “, които повредиха „ основна инфраструктура “ в и към Киев, съгласно кмета Виталий Кличко.

Говорейки на взаимна конференция в Минск късно в понеделник, двамата водачи споделиха, че са се договорили да продължат поредицата от взаимни военни учения, които провокираха паника в Украйна.

" Разбрахме се да продължим да подхващаме всички нужни ограничения дружно, с цел да подсигуряваме сигурността на нашите две страни. Да дадем приоритет на образованието на войските, да повишим тяхната бойна подготвеност... и да продължим практиката на постоянни взаимни учения и други действия по оперативна и бойна подготовка “, сподели Путин.

Лукашенко назова Русия " най-близкия си съдружник и стратегически сътрудник “ и сподели, че Беларус не може да отбрани своята " сама самостоятелност “.

Кремъл от години се стреми да задълбочи интеграцията с Беларус, която мощно разчита на Москва за отстъпки за нефт и заеми. В понеделник Путин сподели, че не желае да " гълтам " никого и упрекна неуточнени " врагове ", че се пробват да спрат интеграцията на Русия с Беларус.

Лукашенко преди този момент е разрешил на Кремъл да употребява страната му като платформа за изпращане на десетки хиляди съветски бойци в Украйна, до момента в който съветски военни самолети изхвърчат от беларуски бази.

Но Лукашенко не се е включил непосредствено към войната, нито е изпратил лични войски в борбата, като на моменти даже незабелязано подлага на критика нахлуването, заявявайки, че счита, че спорът се " проточва “.

оредица от военни учения, извършени с Русия на границата на Беларус през последния месец, още веднъж породиха опасения, че Беларус е на път да влезе в борбата.

Часове преди визитата на Путин министерството на защитата на Беларус разгласи завършването на последните неочаквани военни учения, които Лукашенко подреди за инспекция на „ бойната подготвеност “ на националната войска.

" Посещението на Путин в Минск може да значи, че Путин се пробва да сложи условия за... възобновена атака против Украйна – евентуално против Северна Украйна или Киев – през зимата на 2023 година “, показват от Институтът за проучване на войната (ISW), основан в Съединени американски щати в собствен отчет.

Експертите остават скептични по отношение на шанса беларуските войски, считани за релативно слаби, да влязат в Украйна, даже в случай че Путин упорства за това. Някои анализатори допускат, че неотдавнашните маневри на Лукашенко са били трик, основан от Москва, с цел да върже украинските сили покрай границата, с цел да предотврати тяхното разполагане в други региони.

" Беларуските сили остават извънредно малко евентуални да нахлуят в Украйна без съветски ударни сили. Далеч не е ясно, че Лукашенко би заел беларуските сили да се бият в Украйна даже дружно с съветските войски “, се споделя в
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР