Тази вечер завършва 15-тото издание на фестивала Моцартови празници в

...
Тази вечер завършва 15-тото издание на фестивала Моцартови празници в
Коментари Харесай

Завърши 15-тото издание на фестивала Моцартови празници в Правец

Тази вечер приключва 15-тото издание на фестивала Моцартови празници в Правец. Финалното музикално събитие е отдадено на оперната прима Христина Ангелакова, която дълги години беше артистичен шеф на фестивала и която ни напусна през май предходната година. В нейна памет довечера ще прозвучи неземната музика на моцартовия Реквием.

Меса за покой на душите - това е реквием. Затова уредниците на фестивала слагат точката на това издание с музикална молитва за душата на един огромен актьор, който посвети последните си дейни години на идеята да трансформира Моцартовите празници в събитие с мащаб.

Вкусът на Христина Ангелакова личеше в бутиковите музикални матинета и впечатляващите пробни продукции, които прекрачваха границите на жанровете и предизвикваха страстите на публиката да отидат оттатък познатото. Нелеката задача да задържи това високо равнище в този момент има професор Борислава Танева
Борислава Танева- артистичен шеф на " Моцартови празници ": Ще запазим всички положителни практики, които има фестивалът. Оперните спектакли, тази година беше просто доста малко времето да се приготви такова нещо, само че има такива проекти за следващата година живот и здраве. Тя няма да бъде в никакъв случай забравена.
Когато един Реквием се извършва в памет на толкоз огромна певица, букетът от гласове би трябвало да е в действителност впечатляващ. Солистите са обичаната ученичка на Христина Ангелакова Беса Лугичи, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Михаил Михайлов и басът Ивайло Джуров.

Беса Лугичи: Тя беше същинско богатство с извънреден опит. Ще се опитам да пея с цялото си сърце и по този метод да ѝ кажа, че ми липсва доста и я обичам.
Диригентът Найден Тодоров също е доста обвързван с историята на Моцартовите празници през годините. В неговите ръце довечера ще е тежката задача музиката в действителност да стигне до небето под формата на най-чистата молитва за душата на един огромен другар и огромен актьор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР