Тази вечер за първи път бяха отличени лекари и директори

...
Тази вечер за първи път бяха отличени лекари и директори
Коментари Харесай

Връчиха първите отличия за принос към донорството

Тази вечер за първи път бяха отличени лекари и шефове на лечебни заведения с принос за донорството и трансплантацията през 2019 година Признания получиха и 9 фамилии, които макар загубата на околните си, са решили да дарят късмет за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

72-годишният татко на Магдалена получава мозъчен кръвоизлив. Въпреки напъните на лекарите губи борбата за живот и изпада в мозъчна гибел. Лекарите изясняват на Магдалена, че татко й може да подари живот на нуждаещ се от трансплантация.
Магдалена Кушлева: С моя брат незабавно единствено им казахме,че желаеме да се приберем у дома да кажем на майка ни. Майка също даде единодушие. Подписахме декларация и татко ми стана донор.
Благородното решение на фамилията дава късмет за живот на 58-годишен мъж, който чакал за трансплантация на черен дроб.
Магдалена Кушлева: Един човешки живот спасихме. Баща ми е жив една звездичка, една частичка, само че грее. Той е жив. Мисълта, че някъде има нещо от него - това ни поддържа.
Магдалена и още 8 фамилии, които са дарили органите на околните си, получиха самопризнание за принос към донорството. Отличени бяха и лекари. Сред тях е Сибила Маринова, която беседва с Магдалена след загубата на татко й.
Д-р Сибила Маринова - координатор по донорство, МБАЛ - Велико Търново: Какво решение ще вземат е въпрос на вътрешно разбиране. Но всички те са положителни хора. Много е елементарно когато имаш добър човек на среща си, тъй като положителният човек желае да помогне в последния момент. Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Искам да се обърна и да благодаря и на околните и на родителите на донорите, тъй като това е едно доста тежко решение в един доста сложен миг.
Министър Ананиев даде обещание, че оценките за фамилиите и лекарите с принос за донорството и трансплантация ще се трансфорат в традиция.
 Да! За живот!: Какви са проблемите пред донорството Да! За живот!: Какви са проблемите пред донорството
В ход е националната акция за поощряване на донорството - Да! За живот! Ако при започване на акцията информирахме, че понижават българите, които с...
Вижте повече за акцията Да! За живот!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР