Тази вечер Враца отдаде почит на поета революционер Христо Ботев

...
Тази вечер Враца отдаде почит на поета революционер Христо Ботев
Коментари Харесай

Румен Радев във Враца: Свободата е битка, позиция, отговорност, саможертва

Тази вечер Враца отдаде респект на поета бунтовник Христо Ботев и починалите герои за свободата на България. Поклонението се състоя на централния градски площад, носещ името на именития челник. И тази година „ Ботеви дни 2019 “ се организират под патронажа на Президента на България Румен Радев.
Кметът на Враца Калин Каменов даде начало на тържествения протест –заря с думите: „ Днес почитаме индивидът, който самичък предсказа в творчеството си, че „ Тоз, който падне в пердах за независимост – той не умира. Него жалеят звяр и природа и артисти песни за него пеят. “ Песни, които през днешния ден все по-рядко пеем. А не пеем, тъй като актуалното иго на апатията и скептицизма по този начин крепко ни е стиснало за гърлото, че забравяме да се гордеем, че сме славни българи.  Делото на поета бунтовник ни демонстрира, че не е значимо какъв брой дълъг е житейският ни път, а по какъв начин сме го извървели и какво сме оставили за поколенията и родината си.
В дни като днешния, би трябвало да научим децата си, че свободата не е даденост, а полезност, която би трябвало да се отстоява всеки ден, с каузи, а не с думи . Младите хора би трябвало да знаят, че родината е любов и отдаване. Ако създадем всичко това, може да се назовем почтени наследници на Ботев и неговата чета! Поклон пред паметта на починалите в името на нашата независимост! Да живее България! “
След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца: „ Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като е споделил всичко за нас. Той прогласява безсмъртието на героите и го потвърждава със ориста си. Затова сме тук, пред неговия монумент. Почитта рядко се показва безапелационно с думи, само че няма по-силен и въодушевяващ знак на поклонение, от онази минута, в която всички притихваме в общественост на размисъл и примирение. Днес почитаме Ботев и починалите за нашата независимост. Правим го от сърце. Правим го по традиция. Но свободата не е традиция! Свободата е борба, позиция, отговорност, постоянно и всеотдайност! “
Тържественият митинг-заря във Враца продължи с едноминутно безмълвие в памет на Христо Ботев, неговата чета и починалите за свободата на България. Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на великия българин. Минути по-късно, под звуците на музика, небето над града бе огряно от внушителна заря. Малко по-рано в Драматично-кукления спектакъл бе показан театър с присъединяване на отбор „ Филип Кутев “ и Симфониета Враца.
А поклонението на вр. " Околчица " ще стартира в 11 ч. За всички, които желаят да се преклонят пред каменния кръст и да сведат глава в символ на респект и благодарност към Христо Ботев и починалите за свободата на България, има обезпечени безвъзмездни рейсове, които ще потеглят от Автогара–Враца.
Освен президента, на поклонението във Враца участваха митрополит Григорий, министри и заместник-министри, народни представители, общински и политически представители, общински съветници, кметове от страната, делегации от побратимени градове, заместник-кметове, както и хиляди поданици и посетители на Враца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР