Тази вечер в столичният хотел София Балкан е представянето на

...
Тази вечер в столичният хотел София Балкан е представянето на
Коментари Харесай

Русия се завръща на Балканите - новата книга на д-р Димитър Бечев

Тази вечер в столичният хотел София Балкан е представянето на книгата на доктор Димитър Бечев от Университета на Северна Каролина " Русия се завръща на Балканите "
 Димитър Бечев: Едно контрапредложение за Ердоган
Представянето и полемиката след него се провеждат от Сдружение „ Граждански съвет “, Издателство " Изток-Запад " и Фондация Конрад Аденауер.

На премиерата публицистът Румен Леонидов ще приказва по тематиката „ Кои са стратегическите цели, които преследва Руската федерация в Югоизточна Европа? “, а бившият министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков ще изнесе отчет „ Как Европейски Съюз и НАТО да отговорят на намесата на Руската федерация в страните от Югоизточна Европа? “.



Русия още веднъж е на сцената. Това изречение се появява непрестанно по страниците на вестниците, в отчетите на изследователските институти и в речите на политиците за посткомунистическа Европа. Кризата в Украйна и анексирането на Крим през март 2014 година са искрата за следващата борба сред Русия и Запада, а Балканите са сцената на новата „ огромна геополитическа игра “.

В тази книга Димитър Бечев обаче отива оттатък стандартите и предлага здравомислещ разбор освен на съветското въздействие в Югоизточна Европа, само че и на сериозните му ограничавания. Същевременно той унищожава мита, че страните от района и техните водачи са просто „ жертви “ на вероломството на Москва. Югоизточна Европа е поле за съревнование сред един упорит Кремъл, който има ясно избрани цели, само че не разполага със средства да ги реализира, и един колеблив Запад, който се двоуми по какъв начин да отговори на предизвикването. Междувременно страните от Югоизточна Европа и съответно България не престават да търсят своя път в мътните води на това съревнование – вървейки на Запад, само че гледайки на Изток.

Основните тези застъпени в книгата ще бъдат показани от уважавани специалисти и журналисти, които имат дейна позиция и професионален опит в близкоизточната тема. В полемиката ще се включат още дипломати, политици, политолози, анализатори и представители на гражданското общество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР