Тази вечер в 2.00 часа българско време започва драфтът в

...
Тази вечер в 2.00 часа българско време започва драфтът в
Коментари Харесай

От Маркел Фулц до Александър Везенков - какво предстои в драфта на НБА

Тази вечер в 2.00 часа българско време стартира драфтът в Националната баскетболна асоциация (НБА). За поредна година тимовете ще имат опцията да се подсилят с най-хубавите млади играчи от колежанското състезание и европейските шампионати.

Тази година има една причина повече да следим какво ще се случи в " Барклис сентър " в Ню Йорк - за пръв път от 2008 година (Калоян Иванов и Деян Иванов) в драфта на НБА ще има български участник.

След като през 2015 и 2016 година отдръпна името си, Александър Везенков ще се възползва от третата и последна година, в която има право да се включи.

Кой по кое време ще избира

" Бруклин нетс " завоюва тазгодишната лотария, само че " Филаделфия 76 " ще избира пръв в драфта за втора поредна година. " Сиксърс " получиха правото да селектират под №1 след договорка с " Бостън селтикс ", който пък преди този момент се възползва от опцията да замени първия си избор с " Бруклин ".

" Лос Анджелис лейкърс ", който приключи на последно място в Западната конференция в първия сезон след края на ерата " Кобе Брайънт ", ще избира втори. " Бостън " ще селектира трети, а четвъртият избор ще е за " Финикс сънс ".

" Сакраменто " е единственият тим, който ще има два избора в топ 10. " Кралете " ще избират пети поради замяна с " Филаделфия " и десети поради договорката, при която Демаркъс Къзинс мина в " Ню Орлиънс пеликанс ".

" Орландо меджик " ще избира седми, следван от " Минесота тимбъруулвс ", " Ню Йорк никс " и " Далас маверикс ". Топ 15 се добавя от " Шарлот хорнетс ", " Детройт пистънс ", " Денвър нъгтес ", " Маями хийт " и " Портланд трейл блейзърс ".

Топ 5

Ако има нещо, което може да бъде считано за несъмнено, това е, че " Филаделфия " ще избере Маркел Фулц под №1. Ръководството на " сиксърс " няма да пропусне опцията да събере най-обещаващия гард в тазгодишния драфт с миналогодишния №1 Бен Симънс.

Фулц, който през май навърши 19 години, приключи единствената си година в колежа с 23.2 точки, 5.9 асистенции и 5.7 точки приблизително на мач. Симънс, който поради травма пропусна целия минал сезон и занапред ще дебютира в НБА, също изкара един сезон в университета и записа 19.2 точки, 11.8 битки и 4.8 асистенции приблизително на мач.

След като завоюва едвам 75 победи в последните четири сезона и непроменяемо завършваше на едно от последните две места в Източната конференция, " Филаделфия " се надява да се възроди със състав, построен към Фулц, Симънс и камерунския център Джоел Ембийд.



Благодарение на огромната уста на своя татко Лавар, Лонзо Бол се трансформира в най-мразения състезател в тазгодишния драфт. Въпреки това плеймейкърът съвсем несъмнено ще бъде определен под №2 от " Лос Анджелис лейкърс ".

Бол беше единственият състезател в колежанското състезание, който приключи с над 14 точки, шест битки и шест асистенции приблизително на мач. " Лейкърс " към този момент освободи място за пойнт гард, откакто изправи Деанджело Ръсел в " Бруклин нетс " в пакет с центъра Тимофей Мозгов.

В подмяна " езерняците " получиха Брук Лопес и спомагателен избор в тазгодишния драфт. Така отборът от Ел Ей ще избира три пъти в пърив кръг - №2, №27 и №28.



Когато " Бостън " замени правото да избира под №1 с " Филаделфия ", президентът на " келтите " Дани Ейнг съобщи: " Според нас има голяма възможност играчът, който изберем под №3, да е същият, който бихме избрали под №1. Така че това беше съвършена опция за нас. "

Неговият човек най-вероятно ще бъде Джейсън Тейтъм. Голяма част от анализаторите в Съединени американски щати дефинират 203-сантиметровото леко крило като най-добре квалифицирания състезател за НБА в драфта.

Aко " Бостън " реши да се избере Тейтъм, " Финикс сънс " сигурно няма да пропусне опцията да избере най-хубавия спортист в тазгодишния клас - Джош Джаксън.


© Associated Press

Джейсън Тейтъм е определян за най-подготвения за НБА състезател в тазгодишния драфт

В противоположен случай " слънцата " може би ще се спрат на Тейтъм. На пръв взор той няма място в състава при съществуването на Ти Джей Уорън, само че разлъка с последния би осигурила положителни варианти на пазара.

За това кой ще избере " Сакраменто " под №5 няма особени съмнения. Почти несъмнено това ще е третият високопрофилен пойнт гард в тазгодишния драфт след Фулц и Бол - Деаарън Фокс.

Разбира се, доста неща могат да се извърнат с краката нагоре, в случай че " ЛА Лейкърс " реализира договорка за привличането на Пол Джордж. Сагата към крилото на " Индиана " обаче към момента продължава.

Има ли място за Везенков

Крилото на " Барселона " към този момент разгласи, че желае да остане най-малко още един сезон в сегашния си тим. Той се надява да бъде определен в драфта и върнат в Испания (т.нар. драфт-енд-сташ), с цел да продължи да се развива, преди да бъде подготвен за лигата на извънземните.


© LAP.bg

Точно това най-вероятно ще се случи. Везенков, който ще навърши 22 години през август, е 206-сантиметров състезател с впечатляваща пукотевица от далечно разстояние.

Българският национал е измежду най-хубавите играчи на своята възраст в Европа и доста тимове в НБА биха се възползвали от качествата му по периметъра като комбо крило и количеството тройки, които може да обезпечи.

Специалистите предвиждат, че Везенков ще бъде определен в края на втория кръг на драфта - сред 50-о и 60-о място. Очакваните претенденти да селектират българина са " " Бостън селтикс " (№53 и №56), " Финикс сънс " (№54) и " Бруклин нетс " (№57).

" Дай Боже, някой тим да ме избере и да ме остави в Европа да се развъртвам ", сподели Везенков при започване на месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР