Тази вечер Софийската опера отбелязва 40 години от обявяването на

...
Тази вечер Софийската опера отбелязва 40 години от обявяването на
Коментари Харесай

Пламен Карталов за премиерата на операта-оратория "Кирил и Методий": Това е духовен мост

Тази вечер Софийската опера отбелязва 40 години от оповестяването на светите братя Кирил и Методий от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа с неизпълнявана до момента опера-оратория.

„ Щастлив съм, че преоткриваме партитурата на Живка Клинкова, която приживе бе много подценявана. Тя заслужава тази реабилитация, тъй като творбата й е с европейска значителност. Преди 40 години операта-оратория е показана в скъсен вид в полския град Бидгошч в наличието на папа Йоан Павел II и от този момент не е представяна “ – показа в „ 120 минути “ акад. Пламен Карталов, шеф на Софийската опера.

Той добави, че Живка Клинкова в продължение на три години е обикаляла манастири, музеи и библиотеки, с цел да интегрира в творбата православна и католическа музика. Така в партитурата попада и звученето на петте камбани от Хрельовата кула в Рилския манастир.

Пламен Карталов показа елементи и за лятната стратегия на Софийската опера – спектакли край езерото Панчарево, в Националния исторически музей в Бояна, както и на Белоградчишките скали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР