Тази вечер след 20 часа в небето ще може да

...
Тази вечер след 20 часа в небето ще може да
Коментари Харесай

Кървава луна“ и Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото цялостно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се скрие за 100 минути и ще може да се следи от територията на цялата страна. В Шумен астрономическата обсерватория ще покаже затъмнението на два огромни екрана.

 © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Проследяването на цялостното лунно затъмнение ще стартира след 20 часа. Космическият облик ще се проектира от 15-сантиметров телескоп, а картината ще се демонстрира в действително време от две големи видео стени. Ще се проследят всички етапи на луната и покриването й от диска на Земята.
Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „ Епископ Константин Преславски ": Пълните лунни затъмнения се случват извънредно рядко, когато имаме фаза пълнолуние и това пълнолуние се случи доста близо до земната орбита. За да се случат затъмнения, луната би трябвало да е доста близо до земната орбита.  ​Пълно лунно затъмнение и кървава луна довечера ​Пълно лунно затъмнение и кървава луна довечера
Пълно лунно затъмнение и кървава луна - това удивително небесно събитие ще може да бъде следено довечера, в това число и от територията на Бъл...

Тази вечер ще следим най-продължителното лунно затъмнение за цялото столетие, което ще продължи 6 часа:
Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „ Епископ Константин Преславски ": Започва с полусенчесто затъмнение към 20,15 ч., когато луната ще стартира да навлиза в конуса на земната полусянка. Час по-късно част от луната ще бъде в полусянката на Земята и затъмнението ще се трансформира в отчасти. Пълната фаза ще продължи към 2 часа, след което събитията ще се повторят, само че в противоположен ред.  © Българска телеграфна агенция
Второто галактическо събитие е Великото противостоене на Марс. Към 23 часа 40-сантиметров телескоп ще покаже по какъв начин се подреждат Земята - Слънцето и Марс.
Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „ Епископ Константин Преславски ": В такава настройка Марс е доста близо до Земята, на половин астрономическа единица. Той се вижда цяла нощ, извърнат е с осветената си част към Земята, среща се доста покрай нас, заради което е доста по-ярък. Блясъкът му е по-голям. Освен това имаме съпротива, която назоваваме Велико противостоене. Орбитата на Марс към слънцето е много сплесната. Тя е елиптична. Марс ще се намира най-близко до Слънцето, респективно до Земята.  Феноменът Феноменът "Супер синя кървава Луна " (СНИМКИ / ВИДЕО)
Невиждан близо 40 години небесен театър бе следен през вчерашния ден вечер съвсем от всяка точка на Земята - феноменът "Супер синя кървава Луна ". Кървавата л...

Видео наблюденията ще бъдат съпроводени от пояснения онлайн на фона на галактическа музика. Макар, че всяко галактическо събитие си има научно пояснение, астрономите не отхвърлят националните вярвания.
Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „ Епископ Константин Преславски ": Може би има някаква истина в това, че още старите хора споделят, че би трябвало да се сее по пълнолуние или новолуние. Тогава имаме приливни феномени.
Астрономите са подготвени да ни покажат какво се случва в космоса. Нужно е още едно мъничко изискване - ясно и безоблачно време. Пожелаваме си го.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР