Тази вечер ще има още осем срещи от груповата фаза

...
Тази вечер ще има още осем срещи от груповата фаза
Коментари Харесай

Днес във фокуса е двубоят между Ливърпул и Севиля

Тази вечер ще има още осем срещи от груповата фаза на Шампионската лига. В напредварата се включват и шестнадесет тима от групите E, F, G и H.

С максимален интерес довечера се чака срещата сред "Ливърпул " и "Севиля " от група Е. Юрген Клоп е треньор на "Ливърпул " от 2015 година и към момента не съумява да се оправи със задачата да върне остарялата популярност на тима. Успехите на британския отбор са в минало време.

ФК "Ливърпул " (на британски: Liverpool Football Club) е учреден на 3 юни 1892 година. Химнът на Ливърпул е песента You'll Never Walk Alone ('Никога няма да вървиш сам'). Отборът е от едноименния град и играе мачовете си на стадион "Анфийлд ", който се намира на към 5 км от центъра на града. Отборът, който е прочут с прозвището "Червените " и "Мърсисайдци ", се състезава се в Английската висша лига и по броя на купите си е вторият най-успешен тим в историята на британския футбол. Клубът е печелил 18 пъти шампионската купа на Първа дивизия (за последно в сезон 1989-1990 г.). Интересен факт е, че "Ливърпул " не е печелил първо място откогато шампионата на Англия се споделя Висша Лига (т.е. след сезон 1992/1993 г.). Клубът е печелил седем пъти Купата на ФА, осем пъти Купата на лигата, пет пъти Шампионската лига и три пъти Лига Европа, само че най-пресният му интернационален триумф е от сезон 2004/2005, когато печели Шампионската лига след 3-3 и 3-2 след дузпи против "Милан ". "Ливърпул " е член на групата Г-14, формирана от водещите европейски футболни клубове. "Ливърпул " държи върха за най-голяма победа в историята на Шампионска лига. На 6 ноември 2007 година побеждават с 8:0 като домакини турския "Бешикташ " в мач от груповата фаза на шампионата.

Тази вечер мачът пропущат двама играчи на "Ливърпул " - вратарят Адам Богдан и халфът Адам Лалана.

ФК "Севиля " (на испански: Sevilla Fútbol Club - Севиля Футбол Клуб) е професионален футболен клуб от едноименния град, който играе в испанския шампионат Примера дивисион. Основан е на 14 октомври 1905 година, което го прави най-стария футболен клуб в Севиля и втория най-стар клуб в Андалусия. Клубът е притежател на четири влиятелни награди: Купа на УЕФА (5 титли), Суперкупата на УЕФА (2006 г.), Купата на краля (5 трофея) и Суперкупата на Испания (2007 г.), като триумфите го следват в последните 10 години. Може умерено да се каже, че той беше господарят на Лига Европа. "Севиля " спечили шампионата през сезоните 2005/2006, 2006/2007, 2013/2014, 2014/2015 и 2015/2016.

През предходната година тимът се възползва от правото си като победител в Лига Европа да се включи в шампионата Шам.ипонска лига, само че без необикновен триумф. Отборът стигна до четвъртфиналите, където бе спрян от британския "Лестър ". Сега играе в най-комерсиалния клубен шампионат като четвърти в Примера Дивисион , също по този начин позната като ЛаЛига , дивизията от най-високо равнище на професионалната футболна лига на Испания. От лятото на 2017 година аржентинецът Едуардо Берицо е треньор на "Севиля ".

Срещата ще се играе на "Анфийлд " (Anfield ) - футболен стадион, ситуиран в Ливърпул, който е с потенциал за 54 074 фенове. Стадионът е повдигнат през 1884 година и в началото е дом на футболния клуб "Евертън " (Everton F.C.) до тяхното пренасяне през 1892 година. Оттогава теренът се стопанисва от тима на "Ливърпул ". Традиционните цветове на "Мърсисайдци " са червен и бял, като от средата на 60-те за домашен екип се постанова напълно аленият. Размерите на игрището са 101 на 68 м, което е спазено с условията на футболната асоциация. Самият терен е заобиколен от четирите огромни трибуни - "Анфийлд Роуд " (Anfield Road), "Сенчънари Стенд " (Centenary Stand), "Спайън Коп " (Spion Kop) и "Мейн Стенд " (Main Stand), като всяка от тях е покрита. Влизането в самата постройка се прави благодарение на смарт карти, вместо остарялата въртележка. Тази система влиза в приложимост през 2005 година. Трибуната "Сенчънари Стенд " побира 11 762 места, за разлика от "Спайън Коп ", която може да събере общо 30 000 фенове, макар слагането на покрив през 1928 година.

Интересно на стадиона "Анфийлд " е табелката с надпис "ТОВА Е АНФИЙЛД ", която е закачена над стълбите, слизащи към съблекалните на играчите. Има традиция, при излизането си всеки футболист да допира надписа, тъй като той носи шанс.

В другата среща от група "Е " словенският "Ногометни Клуб Марибор " (на сърбохърватски: Nogometni Klub Maribor) от град Марибор посреща московският "Спартак ". Домакините са измежду трите словенски клуба, които в никакъв случай не са изпадали от Словенската първа лига, учредена през 1991 година. "Марибор " е считан за знак на словенския футбол. Двата тима надали ще се намесят в разногласието на "Ливърпул " и "Севиля ". Най-вероятно ще водят война за третото място, което дава право за излизане от групата и присъединяване в Лига Европа.

Другите срещи

Тази вечер футболни безредици ще има още в група F . В Ротердам холандският първенец "Фейенорд " приема на стадион "Фейенорд ", по-познат с прозвището си "Дъ Койп " ( "Ваната "), британския "Манчестър Сити ". Англичаните идват като любимци, а и като водачи във Висшата лига сега. Украинският първенец "Шахтьор " (Донецк) ще има сложна задача против италианския "Наполи ".

Феновете на "Порто " чакат триумф против "Бешикташ " на "Щадио Драгао " (Estádio do Dragão) и всичко друго би било изненада в група G . Дебютантът "РБ Лайпциг " в шампионата приема вкъщи френския първенец "Монако ". Футболистите на немския тим ще разчитат на публиката си на "Ред Бул Арена ".

Най-лека наподобява задачата на "Реал " (Мадрид) в група Н . Отборът на Зинедин Зидан приема на стадион "Сантяго Бернабеу " скромният отбор на ФК "Апоел " от Никозия. В тима на кипърците ще следим и един българин - бранителят Живко Миланов. Най-добрите достижения на "Легендите ", както е прочут клубът в Кипър, в европейските клубни шампионати е присъединяване на четвъртфинал в Шампионска лига през сезон 2011/2012, където отпада точно от "Реал " (Мадрид). На футболистите на "Тотнъм Хотспър " по никакъв начин няма да им е елементарно против напористия тим на "Борусия " (Дортмунд). Клубът от Северен Лондон с название Spurs ( "Шпорите ") играе срещите си на стадион "Уайт Харт Лейн ". Екипът му е бели фланелки, тъмносини къси панталони и тъмносини чорапи. Девизът на клуба е Audere est Facere (латински: "Да дръзнеш значи да го направиш "), (на британски: To Dare Is To Do), а емблемата изобразява военен петел стъпил върху футболна топка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР