Тази вечер Шампионската лига навлиза най-решителната си фаза с първия

...
Тази вечер Шампионската лига навлиза най-решителната си фаза с първия
Коментари Харесай

Ливърпул и Рома в полуфинал, който изглеждаше немислим

Тази вечер Шампионската лига навлиза най-решителната си фаза с първия полуфинален конфликт. Честта бе отредена на Ливърпул и Рома, които ще се впуснат в двубой, какъвто малко на брой можеха да плануват при започване на сезона.

Дори най-оптимистично настроените почитатели на двата тима нямаше по какъв начин да предположат, че любимците им ще имат срещи от 21,45 часа по средата на седмицата през април и май. Рома привидно беше жертван в тежка група с Челси и Атлетико Мадрид, а Ливърпул за последно бе играл в елиминационната фаза на Шампионската лига преди 10 години.

Е, в този момент всички сипят единствено суперлативи за днешните противници. Ливърпул мина по безапелационен метод през Порто (общ резултат 5:0) и – по-важното – през Манчестър Сити (5:1), с цел да попадне в топ 4 на най-комерсиалния клубен шампионат на Стария континент. Агресивният почерк на Юрген Клоп и хищническата форма на Мохамед Салах се съчетаха по необикновен метод и сега мърсисайдци са най-резултатният отбор в ШЛ – 33 гола в 10 мача.

Рома от своя страна удиви света с метода, по който стори немислимото и в профил един от най-сериозните любимци в лицето на Барселона. Успехът с 3:0 над каталунците в четвъртфиналния реванш с изключение на трагичен беше и знаменателен за представянето на „ джалоросите” дотук. Нито един тим от ШЛ през този сезон не е успявал да вкара гол на „ Олимпико”, в тази задача се провали даже потвърден феномен като Лионел Меси.

За първи път Ливърпул и Рома се изправят един против различен в елиминационен конфликт след финала за КЕШ през 1984 година. Тогава срещата приключва при 1:1 в постоянното време, а англичаните печелят с 4:2 при дузпите, където решителни пропуски за „ вълците” вършат Франческо Грациани и Бруно Конти. Датата, на която се играе мачът – 30-и май, вечно остава черна за тифозите на римляни, тъй като тъкмо 10 години след изгубения край извелият Рома с капитанската лента в него Агостино Ди Бартолмей се самоубива.

Ако оставим предисторията настрани, какви са новините към отборите?

Защитникът на Ливърпул Натаниъл Клайн още веднъж тренира, като е по-вероятно ще бъде запаса против Рома довечера. Англичанинът имаше мускулна травма, която го извади от групата за дуела против Уест Бромич (2:2) през уикенда. Сега обаче е възобновен.

Другият вид за десен бек на „ червените” – Трент Александър-Арнолд получи отмора на „ Дъ Хоутърнс” и на 99 % ще бъде титуляр. Наставникът Юрген Клоп ще разчита на най-хубавите си играчи, откакто направи цели 5 промени за турнирния мач против „ дроздовете”. Това значи, че измежду титулярите по всичко проличава ще се върнат Деян Ловрен, Андрю Робъртсън, Роберто Фирмино и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Колкото до Рома, при тях след 3-седмично неявяване се завръща крилото Диего Пероти. За разлика от аржентинеца поради травми срещата пропущат крайният защитник Рик Карсдорп и нападателят Грегоар Дефрел

Какво сочи статистиката?

- Това ще бъде шестият мач сред Ливърпул и рома в евротурнирите. За последно те се изправиха един против различен през март 2002 година във втората групова фаза на Шампионската лига. Ливърпул има 2 победи, равенствата също са 2, а Рома единствено един път е побеждавал мърсисайдци.

- Ливърпул към момента няма загуба от Рома в Шампионската лига, където има 1 победа и 2 равенства. Едно от ремитата е упоменатия към този момент край от 1984 година.

- За първи път от 27 години Рома доближава полуфинал в евротурнирите. За последно това им се бе случвало в Купата на УЕФА през сезон 1990/1991. Единственият им предходен полуфинал е през сезон 1983/1984, когато отстраняват шотландския Дънди, с цел да се изправят против Ливърпул във финала за КЕШ.

- Ливърпул не е печелил първия мач от европейски полуфинал в нито един от последните си 7 опита (3 ремита, 4 загуби). За последно те записаха победа с 4:0 над Панатинайкос в КЕШ през 1984/1985.

- Един Джеко е забъркан в 6 от последните 8 гола на Рома като посетител в Шампионската лига (5 попадения, 1 асистенция). Босненецът вкара два гола в последните си три мача на „ Анфийлд” против Ливърпул (с екипа на Манчестър Сити през януари 2012-а и март 2015-а).

- Мо Салах вкара във всеки от последните си четири мача от Шампионската лига. Единственият футболист на Ливърпул, разписвал се в 5 следващи срещи от шампионата, е легендата Стивън Джерард (между октомври 2007-а и февруари 2008-а).

- Рома не е запазвал суха мрежа в нито едно от последните си 26 гостувания в Шампионската лига. Това е втората най-дълга сходна серия. Пред „ вълците” е само Селтик, който има 30 следващи гостувания (2001-2016) с позволен гол.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР